MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] Guerra Rússia – Ucraïna: La regió ocupada de Kherson atorga al rus l’estatus de llengua oficial

  • Tota la informació sobre la crisi militar i diplomàtica entre Rússia i Ucraïna

VilaWeb
Redacció
24.05.2022 - 12:32
Actualització: 24.05.2022 - 12:40

Continua l’ofensiva russa sobre Sievierodonetsk, la darrera gran ciutat de Lugansk en mans ucraïneses. “Els russos estan bombardant el centre de manera caòtica i ininterrompuda”, ha explicat el governador ucraïnès de la regió, Serhiy Gaidai. Si la ciutat cau, les tropes invasores tindran via lliure cap a Izium, Bakhmut i Kramatorsk.

Al sud d’Ucraïna, concretament a la regió ocupada de Kherson, l’administració tutelada pel Kremlin ha anunciat que demanarà a Moscou que hi instal·li una base de l’exèrcit rus. En les darreres setmanes, l’administració de Kherson ha accelerat el procés d’acostar-se a Rússia i ha acceptat el ruble com a divisa i el rus com a llengua oficial.

Heus ací l’última hora de la guerra entre Ucraïna i Rússia.

12.29h

Von der Leyen a favor de confiscar els actius congelats a Rússia per a finançar la reconstrucció d'Ucraïna

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat confiscar els actius congelats a Rússia per a finançar la reconstrucció d'Ucraïna. Es tracta d'una iniciativa demanada per l'Eurocambra, impulsada per alguns països i que ara ha rebut l'aval de la Comssió, "en cas que sigui possible" fer-ho.

En la seva intervenció al Fòrum Econòmic Mudial de Davos, Von der Leyen també ha instat a donar suport a Ucraïna per guanyar la guerra i fer que "l'agressió de Putin sigui un fracàs estratègic". "No és una qüestió només de supervivència d'Ucraïna ni de seguretat europea. Està posant tot l'ordre internacional en qüestió", ha subratllat.

11.44h

Delegacions de Suècia i Finlàndia a Turquia per a negociar l'entrada a l'OTAN

Els governs de Suècia i Finlàndia enviaran demà delegacions a Ankara per intentar de resoldre les reticències del govern turc a la seva adhesió a l'OTAN. "Enviarem les nostres delegacions perquè visitin Ankara. Això passarà demà, de manera que el diàleg continua", ha declarat el ministre d'Afers Estrangers finlandès, Pekka Haavisto, durant el Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

11.28h

Les autoritats de Kherson ordenen que el rus sigui idioma oficial

Les autoritats tutelades pel Kremlin a la regió de Kherson han anunciat que el rus tindrà estatus d'idioma oficial conjuntament amb l'ucraïnès i, fins i tot, serà considerat com el principal en afer d'importància nacional.

11.23h

Suècia i Finlàndia participaran en la pròxima cimera de l'OTAN

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Suècia i Finlàndia participaran en la pròxima cimera de l'OTAN que es farà a Madrid entre el 28 i el 30 de juny. Sánchez ho ha dit durant la seva intervenció el Fòrum Econòmic Mundial de Davos.

11.18h

Ucraïna acusa Rússia de col·locar míssils Iskander a Bielorússia

Les forces armades d'Ucraïna han denunciat que Rússia ha col·locat míssils Iskander en una zona de Bielorússia a cinquanta quilòmetres de la frontera. Així mateix, han avisat que l'amenaça d'atacs amb míssils des del país veí està augmentant. "L'agressor ha mogut la divisió d'Iskander-M a la regió de Brest", ha dit l'estat major de l'exèrcit ucraïnès en una nota de premsa.

10.29h

Rússia vol enfortir les relaciona amb la Xina

El ministre d'Afers Estranger rus, Serguei Lavrov, ha assegurat que el Kremlin treballa per enfortir les relacions amb la Xina. En una conferència de premsa, ha dit que occident ha alimentat la russofòbia, arran de la invasió d'Ucraïna, i ha destacat la necessitat de trobar socis i aliats de confiança.

10.28h

Continua la batalla de Sievierodonetsk

L'ofensiva russa sobre Sievierodonetsk, la darrera gran ciutat de Lugansk en mans ucraïneses, continua en marxa. "Els russos estan bombardant el centre de manera caòtica i ininterrompuda", ha explicat el governador ucraïnès de la regió, Serhiy Gaidai. Si la ciutat cau, les tropes invasores tindran via lliure cap a Izium, Bakhmut i Kramatorsk.

10.26h

Una base militar russa a Kherson

A la regió ocupada de Kherson, l'administració tutelada pel Kremlin ha anunciat que demanarà a Moscou que instal·li una base de l'exèrcit rus. En les darreres setmanes, l'administració ha accelerat el procés d'acostar-se a Rússia i ha acceptat el ruble com a divisa. Així mateix, s'ha especulat amb l'organització d'un referèndum d'annexió, tal com va fer Crimea el 2014.

23.05.2022
16.42h

Dimiteix un diplomàtic de la missió russa davant l'ONU a Ginebra

Boris Bondarev, membre de la missió russa davant de l'ONU a Ginebra, ha confirmat a l'agència Reuters que ha dimitit del seu càrrec arran de la invasió d'Ucraïna. En una carta de comiat, el diplomàtic assegura que "mai he estat tan avergonyit del meu país".

16.37h

El Kremlin descarta d'intercanviar Medvedtxuk per presoners d'Azovstal

El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha descartat l'intercanvi de militars ucraïnesos evacuats d'Azovstal pel polític pro-rus Viktor Medvedtxuk. "Ja hem dit que Medvedtxuk és un ciutadà d'Ucraïna, i que no és un militar", ha sentenciat el portaveu.

12.07h

Ucraïna condemna el primer soldat rus per crims de guerra

El comandant d'un tanc rus –Vadim Shishimarin, de vint-i-un anys— ha estat declarat culpable d'haver assassinat un civil a prop de Chupakhivka (entre Poltava i la frontera amb Rússia) el passat 28 de febrer. Aquesta és la primera condemna per crims de guerra per part d'un tribunal ucraïnès d'ençà que va començar la invasió russa.

10.18h

El Kremlin diu que 1,4 milions de persones s'han refugiat a Rússia

Les autoritats russes han assegurat que més d'1,4 milions de persones s'han refugiat en el seu territori fugint de la guerra d'Ucraïna. En aquest sentit, segons un comunicat, la majoria de desplaçats són habitants de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. De totes maneres, unes quantes ONG en defensa dels drets humans han denunciat amb anterioritat que el Kremlin han orquestrat desplaçaments forçosos de població cap a Rússia.

10.11h

Tornen les negociacions de pau?

Després de setmanes encallades, en les darreres hores, ha reaparegut la possibilitat que es reprenguin les negociacions entre Ucraïna i Rússia. L'assessor del Kremlin Vladimir Medinsky ha assegurat que el govern rus està preparant per tornar a la taula de negociació. "No hem rebutjat mai de parlar. Congelar les negociacions va ser una iniciativa plenament ucraïnesa", ha declarat en una entrevista Bielorússia.

Tanmateix, el govern ucraïnès ha dit que no acceptarà un alto-el-foc que comporti cedir territori a Rússia, en referència a les zones ocupades al Donbass i al sud d'Ucraïna. "La guerra s'ha d'acabar amb la restauració completa de la sobirania i la integritat territorial ucraïnesa", ha respost Andii Yermak, cap de gabinet del president Volodímir Zelenski.

22.05.2022
20.00h

Zelenski diu que fins a cent soldats ucraïnesos moren cada dia a l'est del país

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha explicat en conferència de premsa que entre cinquanta i cent soldats d'Ucraïna moren cada dia defensant l'est del país de la invasió russa. El dirigent ha admès que la situació al Donbass és molt complicada. L'exèrcit rus ha endurit l'ofensiva sobre les regions de Donetsk i Lugansk d'ençà de l'ocupació completa de Mariúpol.

19.14h

Un batlle pro-rus, ferit de gravetat en una explosió

Una explosió a Enerhodar ha ferit de gravetat el batlle Andrei Xevtxik, imposat per l'exèrcit rus quan va ocupar el municipi. Segons l'agència estatal russa RIA, el dirigent rep tractament en una unitat de cures intensives.

15.40h

Ucraïna prorroga la llei marcial fins al 23 d'agost

El parlament ucraïnès ha avalat el decret del president, Volodímir Zelenski, per prorrogar tres mesos més, fins al 23 d'agost, la llei marcial, que es va imposar el febrer passat arran de la invasió russa.

La mesura es va decretar el 24 de febrer mateix, quan va començar la guerra, i es va prorrogar primer per un mes més, però ara les autoritats ucraïneses consideren que s'ha d'allargar encara més arran de l'enquistament del conflicte.

12.16h

Mapa de l'avanç de l'exèrcit rus al Donbass

11.46h

Quin serà el destí dels soldats evacuats d'Azovstal?

El govern rus valora la possibilitat d'alliberar alguns dels soldats capturats a la planta metal·lúrgica d'Azovstal a canvi del polític pro-rus Viktor Medvedtxuk, que fa setmanes que és empresonat a Ucraïna després d'haver estat acusat de conspirar en contra del govern de Kíiv.

El diputat Leònid Slutsky, que forma part de l'equip negociador rus sobre Ucraïna, és qui ha revelat que el Kremlin medita sobre l'intercanvi de presoners. "Examinen la possibilitat d'intercanviar Medvedtxuk per combatents del batalló Azov", ha declarat, segons les agències russes.

Medvedtxuk, antic dirigent del partit pro-rus Plataforma Opositora per la Vida, va ser arrestat a mitjan abril, després d'haver-se escapat de l'arrest domiciliari sota les acusacions de traïció i apropiació indeguda de fons.

La seva parella, Oksana Martxenko, diu que el polític ha estat víctima de tortures per part de les autoritats de Kíiv per tal d'aconseguir informació sobre els plans de Rússia a Ucraïna.

11.41h

L'exèrcit rus endureix l'ofensiva sobre Sievierodonetsk

El governador ucraïnès de Lugansk, Serhii Haidai, diu que les tropes russes no han entrat a Sievierodonetsk, tot i que han endurit la seva ofensiva contra la ciutat en les darreres hores atacant per quatre punts diferents. "Continuen bombardant els barris amb morters i artilleria. Gairebé totes les ciutats i pobles sota control ucraïnès han sofert danys", ha escrit el governador a Telegram.

10.17h

Catàstrofe sanitària a Mariúpol

El batlle ucraïnès de Mariúpol, Vadim Boitxenko, diu que els enterraments en massa a poca profunditat i el mal funcionament del sistema de clavegueram poden desembocar en una catàstrofe sanitària a Mariúpol. En aquest sentit, ha alertat que les pluges d'estiu podien contribuir encara més a la contaminació de l'aigua.

10.15h

Intercanvi de presos per alliberar els soldats d'Azovstal

El Kremlin diu, segons que informa l'agència russa RIA, que està disposat a negociar l'alliberament dels soldats ucraïnesos evacuats d'Azovstal a canvi del polític pro-rus Viktor Medvedtxuk, que fou detingut fa setmanes a Ucraïna per haver conspirat en contra del govern de Kíiv.

18.05.2022
14.04h

Rússia expulsa 34 diplomàtics francesos i 27 d'espanyols

Rússia ha anunciat que expulsa 27 diplomàtics espanyols i 34 francesos. Tots ells han estat declarades persones non grates i hauran de marxar de Rússia. El moviment és una represàlia per decisions similars prèvies preses pels governs espanyol i francès, que van expulsar 27 diplomàtics russos de l'estat espanyol i 41 del francès com a càstig per la invasió russa d'Ucraïna.

09.41h

El Ministeri d'Afers Estrangers rus convoca l'ambaixador espanyol

El Ministre d'Afers Estrangers rus ha convocat a l'ambaixador espanyol a Moscou, Marcos Gómez, segons que han confirmat fonts diplomàtiques a Europa Press. Previsiblement, la convocatòria de Gómez, és el pas previ perquè el Kremlin expulsi el personal de l'ambaixada espanyola a Rússia com a represàlia al suport del govern espanyol a Ucraïna.

Fins ara, el govern rus no ha expulsat cap diplomàtic espanyol com sí que ha fet amb el personal d'altres ambaixades que també han expulsat a diplomàtics russos. El passat 5 d'abril, la Moncloa va ordenar la sortida de l'ambaixada russa de 27 treballadors. "Totes les decisions d'aquesta mena tindran la resposta corresponent", va dir en aquell moment la portaveu del Ministeri d'Afers Estranger rus, Maria Zakhàrova.

09.31h

Finlàndia i Suècia presenten la sol·licitud d'adhesió a l'OTAN

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha rebut aquest matí les sol·licituds d'adhesió de Suècia i Finlàndia. Un moment que ha definit com a històric per a l'aliança militar. En aquest sentit, ha demanat als estats membres que aprofitin l'oportunitat perquè revertirà en la seguretat col·lectiva i mundial.

En un acte a la seu de l'OTAN, els ambaixadors finlandès i suec davant de l'aliança, Klaus Korhonen i Axel Wernhoff, han lliurat la "carta d'intenció", un document signat pels respectius ministres d'Afers Estrangers que equival a la sol·licitud formal per accedir a l'organisme.

09.23h

L'exèrcit rus manté l'ofensiva en diversos punts d'Ucraïna

Les forces armades d'Ucraïna han avisat que les tropes russes continuen la seva ofensiva sobre diferents localitats del país, com ara Khàrkiv, Mariúpol i diversos punts de les regions ocupades de Lugansk i Donetsk. "L'enemic continua bombardant les posicions d'artilleria de les tropes ucraïneses i la infraestructura en els assentaments frontereres de les províncies de Txerníhiv i Sumi", ha comunicat l'exèrcit a través del seu compte de Facebook.

09.18h

Què passarà amb els soldats evacuats d'Azovstal?

El Kremlin continua sense aclarir què farà amb els soldats evacuats de la planta metal·lúrgica Azovstal. Ara per ara, tan sols s'ha informat que han estat traslladats a diferents localitats ocupades de la regió de Donetsk. El govern ucraïnès ha assegurat que està disposat a organitzar un intercanvi de presoners de guerra, però funcionaris del govern rus han filtrat als mitjans que els evacuats podrien ser jutjats per crims de guerra i fins i tot executats.

17.05.2022
10.22h

L'exèrcit ucraïnès diu que ha matat gairebé 28.000 soldats russos

Les forces armades ucraïneses han xifrat en gairebé 28.000 els soldats russos que han matat d'ençà del començament de la invasió el 24 de febrer. L'estat major ucraïnès ha publicat en el seu Facebook oficial que fins ara uns 27.900 militars russos han mort a Ucraïna, el que suposa 200 més que en el balanç d'ahir.

09.10h

Un atac rus deixa "morts i molts ferits" a la regió de Txerníhiv

Les autoritats ucraïneses han assegurat que diverses persones han mort i moltes han quedat ferides en un atac rus amb míssils a la localitat de Desna, situada a la regió Txerníhiv. "Els treballadors de rescat del servei estatal d'emergència i les agències de seguretat estan a la zona. Hi ha morts i molts ferits. Donaré informació més detallada pròximament", ha dit el cap de l'administració militar regional de Txerníhiv, Viatxeslav Txaus.

08.10h

L'exèrcit ucraïnès ataca una població russa prop de la frontera

Alekseyevka, una població russa de la província de Kursk pròxima a la frontera amb Ucraïna, ha estat atacada per l'exèrcit ucraïnès, segons que ha denunciat el governador regional, Roman Starovoit. Segons el seu comunicat, no hi ha ferits, però l'atac ha afectat tres cases i l'escola.

07.05h

Més de 260 militars ucraïnesos evacuats de la planta d'Azovstal

Tomb al setge a la planta metal·lúrgica d'Azovstal. Després que l'exèrcit rus decretés un alto-el-foc, aquesta nit s'han evacuat més de 260 soldats ucraïnesos, dels quals una bona part són ferits de diversa consideració. D'aquesta manera gairebé es dóna per acabada una de les batalles més sanguinàries de la guerra, que ha deixat la ciutat de Mariúpol reduïda a ruïnes.

16.05.2022
18.09h

Rússia anuncia un alto-el-foc a Azovstal per a l'evacuació de militars ferits

El Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat avui un alto el foc als voltants de la planta siderúrgica d'Azovstal, a Mariúpol, per dur a terme l'evacuació dels militars ucraïnesos ferits. El corredor humanitari s'ha aconseguit després d'assolir un acord "amb representants de les tropes ucraïneses". Els militars ferits seran portats a la ciutat de Novoazovsk, a Donetsk, on se'ls brindarà tractament mèdics.

12.55h

El Kremlin es mostra preocupat per la seguretat de la seva delegació diplomàtica a Washington

El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, ha assegurat que el comportament dels serveis especials d'intel·ligència dels EUA respecta els ciutadans russos és imprudent. En aquest sentit, ha assenyalat que demostren una actitud arrogant i ha dit que el Kremlin està preocupat per la situació de la missió diplomàtica a Washington.

"Considerem que el comportament imprudent dels representants dels serveis especials estatunidencs cap als nostres ciutadans, treballadors o membres de les delegacions diplomàtiques és inacceptable", ha dit en conferència de premsa.

Peskov ha fet aquestes declaracions una volta l'ambaixador als EUA, Anatoli Antonov, assegurés que la missió diplomàtica russa està sofrint amenaces, atacs i violència física.

11.12h

Borrell reclama un esforç als estats de la UE per a desblocar l'embargament al petroli rus

L'alt representant per a la Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, reclama als estats membres un esforç per desblocar l'embargament al petroli rus. A l'arribada a la reunió de ministres d'Afers Estrangers a Brussel·les, Borrell ha dit que farà "tot el possible per desblocar la situació", però ha admès que no pot "assegurar que passi perquè les posicions són bastant fortes".

La negociació per tirar endavant l'embargament del petroli rus està aturada perquè Hongria i altres països de l'est reclamen més temps per tallar el subministrament i aconseguir alternatives al cru rus i inversions per fer la transició.

09.52h

Canvi d'estratègia de l'exèrcit rus?

L'Institut per l'Estudi de la Guerra nord-americà (ISW) especula que l'exèrcit rus ha canviat d'estratègia i ha renunciat d'encerclar les tropes ucraïneses a Izium i Donetsk a canvi d'accelerar l'ocupació completa de la regió de Lugansk, on pràcticament tan sols la ciutat de Sievierodonetsk continua en mans ucraïneses.

09.44h

L'exèrcit ucraïnès recupera territori fins a la frontera amb Rússia

La brigada 127 de les forces armades ucraïneses han trencat el setge sobre Khàrkiv, la segona ciutat del país, han obligat les tropes russes a recular fins a la frontera amb Rússia, concretament la regió de Bélgorod. Els soldats ucraïnesos han recuperat un territori que estava ocupat pràcticament d'ençà del començament de la invasió.

15.05.2022
21.19h

Alemanya reclama que s'acabin els bombardaments per obrir una via de diàleg

La ministra d'Afers Estrangers alemanya, Annalena Baerbock, ha instat Rússia a aturar els bombardaments a Ucraïna per facilitar el diàleg. "Estem disposats a parlar en qualsevol moment perquè finalment s'aturin els morts, però perquè se sàpiga, els bombardaments han de parar", ha dit la ministra després de la trobada a l'OTAN.

17.53h

Les condicions dels socialdemòcrates suecs

El Partit Socialdemòcrata, que governa a Suècia, ha decidit que defensarà l'entrada del país a l'OTAN. La direcció de la formació ha aprovat avui que treballarà per entrar a l'aliança atlàntica, tot i que s'oposarà al "desplegament d'armes nuclears i bases permanents en territori suec". Els socialdemòcrates governen en minoria a Suècia amb el suport dels ecologistes. Per tant, encara s'ha de concretar la decisió final de l'executiu suec.

17.26h

Els socialdemòcrates suecs avalen l'entrada del país a l'OTAN

El Partit Socialdemòcrata suec, que també és al govern, ha anunciat que dóna suport a l'entrada del país a l'OTAN, tot i que fins ara tenia un historial de dècades d'oposició a la integració a l'aliança militar.

Tanmateix, la invasió russa d'Ucraïna, i les possibles repercussions a la resta del continent, han comportat un tomb històric per part del Partit Socialdemòcrata, que no ha fet cas de les amenaces d'aquests darrers dies provinents del Kremlin.

17.10h

L'OTAN està disposada a desplegar tropes prop de Finlàndia i Suècia mentre se'n ratifica l'adhesió

L'OTAN està disposada a desplegar tropes prop de Finlàndia i Suècia mentre els trenta membres de l'aliança en ratifiquen l'adhesió. A l'espera que formalitzin la petició d'entrada, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha proposat de reforçar la presència militar de l'aliança al Bàltic per tranquil·litzar els països escandinaus.

La clàusula de protecció mútua, segons la qual els membres prometen defensar la resta d'aliats en cas d'atac, tan sols s'aplica quan un país és membre de ple dret de l'OTAN, per tant, a Finlàndia i Suècia estan preocupats pel període entre la sol·licitud d'entrada i la ratificació. Stoltenberg també els ha volgut calmar traient ferro a les reticències de Turquia sobre les noves incorporacions.

Segons Stoltenberg, Ankara no pretén de blocar l'entrada de Finlàndia i Suècia i tan sols ha expressat les seves preocupacions sobre Finlàndia. Així, el secretari general diu que mantindrà converses amb els turcs per mirar d'acordar una manera per continuar endavant amb el procés d'adhesió.

"Tots els aliats són conscients que és un moment històric que no es pot desaprofitar", ha alertat Stoltenberg quan ha intervingut a distància en una conferència de premsa a Berlín després de la reunió dels ministres de defensa de l'OTAN. El noruec no ha pogut viatjar fins a Berlín perquè s'ha encomanat de la covid-19.

14.01h

El president finlandès, disposat a reunir-se amb Erdogan

El president finlandès, Sauli Niinistö, diu que està llest per a reunir-se amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, per aconseguir l'accés a l'OTAN. En aquest sentit, el cap d'estat turc s'ha mostrat reticent a l'adhesió de Finlàndia i Suècia perquè considera que han donat suport i refugi a membres de la guerrilla kurda del PKK.

12.18h

Finlàndia anuncia formalment que es vol adherir a l'OTAN

El president de Finlàndia, Sauli Niinisto, i la primera ministra, Sanna Marin, han anunciat formalment que el país escandinau es vol adherir a l'OTAN, tot i les amenaces dels darrers dies per part del Kremlin.

L'anunci l'han fet des del Palau Presidencial d'Hèlsinki i, ara, el parlament finlandès haurà de ratificar la seva decisió, tot i que es preveu que serà un simple tràmit sense oposició.

Previsiblement, la petició d'adhesió a l'OTAN es presentarà la setmana vinent a la seu de l'aliança militar a Brussel·les.

11.30h

L'OTAN demana unitat per avançar en l'adhesió de Finlàndia i Suècia

L'OTAN ha apel·lat al consens i a la unitat impecable durant la guerra d'Ucraïna per avançar també en l'adhesió de Finlàndia i Suècia a l'organització militar, salvant així les reticències de Turquia que amenaça amb un blocatge, tot al·legant que ambdós països escandinaus han acollit a membres de la guerrilla kurda del PKK.

11.05h

Ucraïna acusa Rússia de bombardar la planta Azovstal amb fòsfor blanc

L'assessor ucraïnès de la batllia de Mariúpol, Petro Andriuixtxenko, ha denunciat que Rússia ha tirat bombes de fòsfor blanc contra la planta metal·lúrgica d'Azovstal, el darrer reducte de resistència a la ciutat, poc després del final del festival d'Eurovisió. "L'infern ha arribat a la Terra, concretament a Azovstal", ha dit en un missatge a Telegram, que ha acompanyat d'imatges de foc d'artilleria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any