Hervé Falciani, Carla Simón i Manuel Castells, entre les 165 personalitats que donen suport a Colau

  • També signen el manifest els actors Carlos Bardem, Pilar Bardem i Antonio de la Torre, el filòsof Santiago Alba Rico, l'escriptora Rosa Regàs, el sindicalista Joan Carles Gallego, l'economista Arcadi Oliveres i el jurista Javier Pérez Royo

VilaWeb
Europa Press
22.05.2019 - 14:34

Un manifest de suport a la candidatura de la batllessa de Barcelona i candidata a la reelecció per BComú, Ada Colau, ha reunit les signatures de 165 personalitats de l’àmbit acadèmic i de la cultura, entre les quals figuren les de la cineasta Carla Simón; l’escriptora Rosa Regàs; la directora i guionista Mar Coll; l’actor Eduard Fernández, i l’enginyer i activista Hervé Falciani. També el signen l’escriptor i filòsof Santiago Alba Rico; els actors Carlos Bardem, Pilar Bardem, Antonio de la Torre, Juan Diego Botto, Bàrbara Mestanza, Vicky Peña i Alberto San Juan; les directores Neus Ballús i Elena Trapé; el cineasta Pere Portabella, i els sociòlegs Manuel Castells i Marina Subirats. El manifest també inclou la signatura del geògraf Oriol Nel·lo; el sindicalista Joan Carles Gallego; l’economista Arcadi Oliveres; el jurista Javier Pérez Royo; el president de l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo; el poeta Eduard Escoffet; la presidenta del PEN Català, Àngels Gregori, i el professor de Ciència Política i ex-dirigent d’ICV Ricard Gomà, entre d’altres.

A l’acte de presentació, Colau ha destacat que la seva candidatura està rebent molts suports, també de l’àmbit internacional, i ha dit que es deu al fet que, en un moment en què tornen els discursos d’odi, Barcelona es converteix en un referent d’esperança i en una ciutat que no es resigna: ‘Som una ciutat viva que vol somiar’ i que està convençuda que el món pot ser millor. Ha assenyalat que vol governar quatre anys més per demostrar que hi ha alternativa i per teixir aliances amb altres ciutats que evidenciïn que l’amor guanya l’odi, i ha dit que Barcelona compta amb una ciutadania crítica, compromesa i activa. ‘Ho té tot la ciutat i la seva gent per demostrar que sí que es pot’, ha dit al costat de diversos signants del manifest.

Castells ha demanat el vot per Colau perquè la seva candidatura ve de moviments socials que van dir ‘prou’ a la destrucció de la ciutat, i van frenar el que ha anomenat una ofensiva devastadora: ‘Han fet moltes coses en quatre anys i en condicions molt difícils i amb un bombardeig de polítics i financers que no han aportat res a Barcelona, sinó a la seva butxaca’. ‘Els quatre anys que vénen podrien ser un moment de veritable renaixement de la ciutat’ en àmbits com la cultura, la ciència i la tecnologia, ha defensat Castells, que ha estat presentat pel número dos de la llista de Colau, Joan Subirats.

Bàrbara Mestanza ha assegurat que ella no s’hauria posicionat en política si no hagués estat per Colau, perquè sempre s’havia sentit lluny dels polítics, i ha explicat que la va conèixer quan la seva família havia de ser desnonada per segona vegada, i la seva mare va ser a la PAH, on va passar de tenir falta de fe i un sentiment de culpabilitat a guanyar força i seguretat.

L’actriu i dramaturga ha assegurat que, amb Colau, va sentir per primera vegada que algú l’estava parlant a ella directament des de l’àmbit de la política, i ha tancat la seva intervenció agraint a Colau la seva feina i amb una abraçada emocionada.

El manifest

El manifest defensa que Barcelona ha començat a revertir desigualtats i que l’executiu municipal ha promogut més inversió social, més guarderies, millores en el transport públic, l’operador energètic i el dentista municipal: ‘Un balanç que vol respondre les pors amb accions concretes i necessàries’. Sostenen també que Barcelona ‘ha estat i vol continuar sent un pont entre una Catalunya que reclama més sobirania i una Espanya plurinacional, fraternal, republicana i feminista’, i asseguren que Colau és l’única garantia per continuar avançant amb més força en una Barcelona que posa les persones al centre i que és esperança contra la por.

‘S’han canviat les regles del joc de l’urbanisme’, s’han teixit aliances amb altres ciutats i s’han encarat les amenaces del canvi climàtic, per la qual cosa demana que Barcelona repeteixi el camí del 2015 i aposti per un govern valent i de gent comuna, també en un moment en què tornen missatges i moviments d’extrema dreta, assenyala el manifest.

Llegiu-lo ací:

«Quatre anys més per Barcelona

Barcelona encara unes noves eleccions municipals en un escenari global ple d’incerteses, on augmenten les desigualtats i on tot apunta que no podem seguir amb les polítiques de sempre. Les ciutats, i Barcelona entre elles, han de fer front a poders financers que travessen fronteres i que no respecten normes o vincles bàsics de convivència. Les pors de molta gent en relació al futur faciliten missatges i moviments polítics d’extrema dreta que semblaven superats.

Les eleccions del 26 de maig se situen doncs en un moment polític on tot va molt ràpidament i on, al mateix temps, tot sembla bloquejat. Enfront de la manca de resposta institucional de la Generalitat o de l’Estat en temes centrals, l’Ajuntament de Barcelona, com molts altres, ha hagut d’afrontar sense els recursos necessaris problemàtiques que excedien les seves competències. Barcelona ha estat en els darrers quatre anys, un exemple d’implicació més enllà de les seves obligacions, i un pilar fonamental per sostenir les polítiques bàsiques de benestar, demostrant que hi havia una agenda de canvi possible.

Barcelona ha començat a revertir les desigualtats en els barris més necessitats. Més inversió social, més escoles bressol, millores en el transport públic, espais guanyats per als veïns i veïnes, aposta per la bicicleta, operador energètic i dentista municipal… formen part d’un balanç que vol respondre a les pors amb accions concretes i necessàries.

S’han consolidat també els lligams de Barcelona amb altres ciutats del món, coliderant polítiques davant plataformes digitals que afavoreixen el turisme desregulat i amenacen feines estables. S’han canviat les regles del joc de l’urbanisme; s’han encarat les amenaces del canvi climàtic, invertint en verd i transport públic. L’agenda iniciada apunta als grans reptes de les ciutats capdavanteres del món per “guanyar el futur”.

Barcelona ha estat i vol seguir sent pont entre una Catalunya que reclama més sobirania i una Espanya plurinacional, fraternal, republicana i feminista, que es va fer present el 15M i que ara ho torna a fer el 8 de Març, en la defensa dels drets o en els governs de les ciutats del canvi.

Cal que Barcelona segueixi el camí del 2015. Un govern valent, de gent comuna, amb Ada Colau d’alcaldessa, com a única garantia per seguir avançant amb més força en la ciutat que estimem, que posa la vida al centre, on tothom compta i ningú queda enrere. Barcelona és esperança contra la por i l’hem de defensar.

  • Davant un món cada cop més desigual, Barcelona vol ser una ciutat encara més justa.
  • Davant l’extrema dreta i els discursos d’odi que s’estenen pel món, Barcelona és una ciutat oberta, compromesa amb els drets humans,  orgullosament diversa i feminista.
  • Davant aquells que neguen el canvi climàtic i amenacen la vida al planeta, Barcelona vol ser una ciutat verda, plena de vida, responsable i lluitadora.
  • Davant les incerteses, Barcelona és una ciutat valenta que mira de cara als nous reptes amb imaginació, creativitat però també amb memòria.
  • Davant de l’assetjament de l’especulació i dels mercats globals, Barcelona és una ciutat creativa i innovadora on la revolució tecnològica està al servei de les persones i no només d’una minoria.
  • Davant un món que modifica ràpidament les bases de coneixement i de treball, Barcelona és una ciutat educadora, que aposta per la cultura, la reflexió, la ciència i la consciència crítica de la ciutadania.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any