1-O.- El professor de Dret Internacional Philippe Sands: “Per descomptat ha d’haver referèndum”

  • "La història ensenya que quan creix la polarització, també creixen els riscos"

VilaWeb
Redacció
22.09.2017 - 15:12

“La història ensenya que quan creix la polarització, també creixen els riscos”

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El professor de Dret Internacional al University College de Londres, advocat i escriptor londinenc Philippe Sands ha assegurat aquest divendres sobre la convocatòria d’un referèndum independentista l’1 d’octubre: “Per descomptat ha d’haver-hi referèndum”, i ha dit que ningú pot evitar que un poble usi el seu dret a la llibertat d’expressió.

En roda de premsa aquest divendres per presentar el seu assaig ‘Calle Este-Oeste’ (Anagrama), l’advocat ha defensat que qualsevol poble “té el dret a la llibertat d’expressió sens dubte i sense vacil·lació”, però ha alertat que una altra cosa són les conseqüències d’aquesta llibertat d’expressió.

Casat amb una espanyola, l’advocat ha lamentat que els que defensen el referèndum tenen cada vegada més ràbia a les decisions del Govern espanyol, mentre que els que s’oposen a aquest, cada vegada senten més ràbia que els qui ho recolzen portin endavant el referèndum malgrat les instruccions del Govern central: “Hi ha una creixent polarització a banda i banda, i la història ensenya que quan creix la polarització, també creixen els riscos”.

L’autor ha citat que és molt curiós que la presentació de la seva novel·la coincideixi amb el que està succeint a Barcelona, on “passa el mateix que va passar en Lviv el 1918: una lluita entre grups per decidir a quin país havia de pertànyer la ciutat”, ha dit sobre les pàgines del seu assaig, que versen sobre la ciutat polonesa que actualment forma part d’Ucraïna.

“UN BANY DE SANG”

L’autor ha recordat que la història va acabar molt malament, “amb un bany de sang”, i el que un aprèn de la història és que si un no va amb compte es pot perdre el control, i que una cosa porta a l’altra, i abans de donar-te compte d’on estàs, estàs en una guerra civil, ha alertat.

El llibre, amb tints de detectiu i de thriller judicial, és un relat històric sobre l’Holocaust i els ideals d’uns homes que lluiten per un món millor, alhora que és una meditació sobre la barbàrie, la culpa i el desig de justícia, i també sobre els silencis dels qui ho van travessar.

Al seu judici, la majoria de la gent que ha passat per un trauma “segueix el camí del silenci” ja sigui per protecció, vergonya o dolor, com el que hi ha hagut en la seva família, que mai ha abordat el problema.

Sands revisita la història del seu avi matern en Lviv i l’entreteixeix amb la peripècia de dos advocats jueus i un acusat alemany en el judici de Nüremberg, les vides del qual conflueixen en aquesta ciutat envaïda pels nazis, donant com resultat la història de quatre homes en Segona Guerra Mundial: “El llibre té com cor la identitat”.

“Igual que el que succeeix a Catalunya, va de la identitat”, ha sintetitzat l’advocat, que també incideix en aquest assaig en temes universals que afecten de la mateixa manera a polonesos, jueus i iugoslaus, per exemple.

L’assaig també posa sobre la taula com s’il·luminen en els judicis de Nüremberg les paraules ‘crims contra la humanitat’ i ‘genocidi’ i sobre els diferents vessants d’aquests termes, però també inclou tota una relectura familiar que fins i tot va portar a l’autor a practicar unes proves genètiques d’ADN.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any