La periodista Anna Polítkovskaia i dos ex-dissidents soviètics reben el premi Olof Palme per la defensa dels drets humans a Rússia

VilaWeb
Redacció
28.01.2005 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Premi Olof Palme, que atorga des del 1987 la Fundació Olof Palme per destacar les persones que comparteixen l’esperit de l’assassinat primer ministre suec, s’atorga enguany a tres ciutadans russos: els ex-dissidents soviètics Liudmila Alèxeeva i Serguei Kovàlev, i la periodista Anna Polítkovskaia. Tots tres es mereixen el guardó, segons el jurat del premi, per la defensa dels drets humans a Rússia i, en especial, a Txetxènia. Alèxeeva, presidenta de l’ONG Grup Hèlsinki de Moscou, ha adoptat posicions fermes contra la violació dels drets humans a Txetxènia. Igualment ha fet Kovàlev, actual president de l’organització russa Memorial, que havia estat ex-conseller de Drets Humans del president Borís Eltsin, però que va dimitir per protestar contra la guerra en aquesta regió caucàsica. La tercera guardonada és la periodista Anna Polítkovskaia, especialista en el conflicte txetxè i autora de desenes d’articles i un llibre sobre el Caucas. El 2003 ja va rebre el premi OSCE de periodisme i democràcia, i l’any passat fou objecte d’enverinament, quan anava a cobrir el segrest de l’escola de Beslan.

Alèxeeva, Kovàlev i Polítkovskaia, que són avui a Estocolm per rebre el premi, havien estat precedits, en aquesta maeixa distinció, per l’ex-president txec, Václav Havel (1989), Amnistia Internacional (1991) i l’ex-inspector de les Nacions Unides, Hans Blix (2003).

Enllaços
Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Drets humans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any