Estrasburg condemna Espanya per no investigar les tortures del 92

  • L'alt tribunal de drets humans obliga l'Estat a indemnitzar els quinze independentistes catalans demandants amb 132.000 euros

VilaWeb
Redacció
03.11.2004 - 08:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, va donar la raó ahir a quinze militants independentistes catalans detinguts el 1992 en l’anomenada operació Garzón sota l’acusació de pertànyer o col·laborar amb Terra Lliure i va acusar l’Estat espanyol de no investigar de manera efectiva les tortures que van denunciar. En una sentència adoptada per unanimitat gairebé un any després d’haver-se celebrat el judici i dotze després dels fets que es jutjaven, l’alt tribunal dictamina que l’Estat ha violat l’article 3 de la Convenció Europea de Drets Humans per l'”absència d’un informe oficial efectiu en referència a les al·legacions de maltractaments”. L’esmentat article subratlla que “ningú no pot ser sotmès a tortura ni a penes o maltractaments inhumans o degradants”.

La secció quarta del tribunal obliga l’Estat a indemnitzar cadascun dels quinze detinguts amb 8.000 euros -un total de 120.000 euros- pel que considera un “dany moral” i hi afegeix una altra indemnització comuna de 12.009 euros en concepte de despeses del procés. (Avui, 03-11-04)

L’estranya ràtzia de Garzón

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any