Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  01.07.2004  06:00

Una conferència sobre l'abadia de Nova Nòrcia obre un congrés barceloní dels 'exilis' al continent australià

Men?ame
 

Avui i demà es fa a la Universitat de Barcelona el congrés Paisatges de l'exili, organitzat pel Centre d'Estudis Australians. Una vintena llarga de ponències hi dilucidaran 'l'experiència de l'exili en sentit estricte i en el sentit metafòric més ampli, que inclogui, per exemple, migracions forçades, exilis interns i empresonaments'. La ponència inaugural, titulada 'New Norcia: A Place Apart', serà de dom Christopher Power, monjo de Nova Nòrcia (Austràlia), un monestir fundat el 1846 per un monjo de Montserrat, Rossend Salvadó. En la fundació d'aquest cenobi benedictí, situat a un centenar de quilòmetres de Perth, no sols hi ha el pare Salvadó, sinó també el capellà mataroní Josep Serra, que va acabar essent bisbe de Perth. Tots dos van arribar a Austràlia de missioners, fugint de la revolta anticlerical del 1835. La idea inicial de la comunitat, formada actualment per un monestir amb catorze monjos, dues escoles, una església, un restaurant i un hotel, era d'establir una missió autosuficient, segons el model monàstic europeu, especialment curosa amb la maltractada població aborigen australiana. En morir l'abat Salvadó, el 1900, el va succeir l'eivissenc Fulgenci Torres.
Entre les activitats del congrés, hi ha fins el 5 de juliol, al passadís del Paranimf de la UB, una exposició fotogràfica, 'La presència catalana i espanyola a Austràlia', sobre la petja de la immigració hispànica entre el 1920 i el 1950. La segona part del congrés es farà l'any vinent, a l'abadia de Nova Nòrcia.