Pineda de Mar treu de l’oblit Sara Llorens

  • Va ser la primera folklorista de Catalunya

VilaWeb
Redacció
03.04.2004 - 16:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sara Llorens (Lobos, Argentina, 1885-Perpinyà, 1954) ha estat fins ara una gran desconeguda. Sempre sota l’ombra del seu marit, el polític Manuel Serra i Moret -alcalde de Pineda i conseller del govern republicà-, l’escriptora es redescobreix ara a Pineda través de dos llibres i una exposició commemorativa dels 50 anys de la seva mort. Autora d’El Cançoner de Pineda i El llibre del cor, està considerada la primera que va estudiar les tradicions i les arts populars a Catalunya.

La Fundació Pere Coromines, presidida per Max Cahner, ha editat el primer dels dos llibres que surten al carrer coincidint amb l’aniversari de la mort de Sara Llorens. Es tracta d’Epistolari (1901-1954), un volum de més de 500 planes fruit d’una acurada recerca d’anys a càrrec del pinedenc Joan Pujadas. L’obra recull tot el material epistolar de l’escriptora que s’ha pogut localitzar en arxius i biblioteques i en carpetes de familiars. Les respostes a les cartes de Llorens no s’han pogut localitzar perquè molt material de l’escriptora es va perdre quan va haver d’exiliar-se a l’Argentina. «Hi ha més de 300 cartes i s’han ordenat en funció de qui anaven adreçades i de forma cronològica», apunta Pujadas. En aquest sentit, es recull la correspondència adreçada als seus germans, a l’escriptor Anton Busquets, al filòleg Mn. Antoni M. Alcover, al també escriptor Martí Genís, al pedagog Salvador Genís, al seu mestre, al folklorista Rosend Serra i Pagès i als també folkloristes Ramon Miquel, Joan Amades i Tomàs Raguer.

«És una bona oportunitat per descobrir la Sara Llorens més íntima i familiar i el seu pensament avançat a l’època que li va tocar viure», assenyala Joan Pujadas. La producció literària de Sara Llorens és força limitada i a banda d’El cançoner de Pineda destaca una obra pòstuma, publicada mesos després de la seva mort, El llibre del cor.

El segon llibre dedicat a l’escriptora i que sortirà al mercat en les pròximes setmanes du per títol Àlbum Sara Llorens, que recull imatges, biografia, bibliografia i la recopilació de l’obra dispersa en diferents publicacions. Aquest volum, a iniciativa de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pineda i també a cura de Joan Pujadas, és el primer d’una col·lecció de quatre que recuperarà l’extens fons documental que Sara Llorens no va poder enllestir sobre les rondalles i els contes tradicionals. L’antropòloga de la Universitat de Barcelona Josefina Roma treballa actualment en l’edició d’aquest material. El regidor de Cultura, Joan Rodés (CiU), avança que a final d’any és previst publicar aquests volums.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any