(06/08) El Museu Arqueològic de Dénia perd la seua col·leccio de numismática a causa d’un robatori.

  • Els lladres forçaren la porta nord del Castell, desactivaren l’alarma i causaren una gran destrossa al museu.

VilaWeb
Redacció
05.08.2003 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Museu Arqueològic de Dénia, ubicat en la part superior del Castell, a la zona coneguda com el Palau del Governador, ha perdut una de les seues col·leccions més valuoses. Les 259 peces numismàtiques d’època romana, islàmica i medieval cristiana, que han estat exposades a este espai museístic des de la seua inauguració, en juliol de 1987, han sigut objecte d’un robatori perpetrat la matinada del passat dilluns. El regidor de Cultura, Pau Reig, i el director del Museu, Josep Gisbert, han facilitat els detalls d’un succés que ha tingut com a conseqüències immediates la ruptura de sis vitrines, valorades en 6.000 euros, i la sostracció de vestigis arqueològics que podrien taxar-se en 60.000 euros.

Segons ha explicat Gisbert, els lladres van irrompre en el recinte del Castell per la porta nord, trencant la massissa porta de fusta que tanca este accés. No obstant això, l’alarma no va detectar la presència dels delinqüents, la qual cosa fa pensar que estos van sabotejar prèviament el sistema. El també director del Servei Municipal d’Arqueologia ha insistit que les mesures de seguretat del museu no són menors que les de qualsevol altre centre que aculla exposicions permanents, ja que afegeixen a l’habitual instal·lació d’infrarojos, una connexió directa per ràdio amb la Policia Local.

La principal pèrdua derivada d’este esdeveniment ha sigut la de la pràctica totalitat del contingut de les dues vitrines destinades a albergar una completa col·lecció de monedes. Entre elles, Josep Gisbert ha destacat les 144 pertanyents a la col·lecció del magistrat En Leopoldo Castro Boy, que va adquirir l’Ajuntament l’any 1986, l’element príncep que va iniciar la part numismàtica del museu.

Així mateix, els lladres també trencaren les llunes d’altres quatre expositors per a fer-se amb algunes peces concretes: 7 ceràmiques de Manises i Paterna, restaurades i completes, dels segles XIV i XV; 2 mostres d’art ítalo-morisc; 32 petits objectes realitzats en os i bronze, procedents d’un aixovar funerari; i una pintura sobre taula del XVII, que representa a Sant Jeroni.

Actualment, la investigació d’este succés està en mans de la Policia Nacional. Tant el director del Museu Arqueològic com el responsable municipal de Cultura han fet una crida a la col·laboració ciutadana, amb l’esperança que algun testimoni puga evitar la pèrdua definitiva del que és una part de la història de Dénia.

Més informació des d’Aquí Dénia

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any