(22/07/03). Presenten un llibre sobre la periodista Irene Polo.

VilaWeb
Redacció
22.07.2003 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les editores Glòria Santa-Maria i Pilar Tur van presentar dissabte al Museu Monjo de Vilassar de Mar el llibre La fascinació del periodisme, que recull 30 articles d’Irene Polo, periodista que va exercir durant els anys 30. Les dues editores van explicar la tasca de recerca que van dur a terme per reconstruir la vida de la periodista catalana. Pilar Tur va afirmar que la recerca va néixer d’una manera espontània quan es van començar a interessar «per l’estrany suïcidi d’Irene Polo i la tasca exepcional que havia fet com a dona i comunicadora». Va ser llavors, tal com van dir, quan van decidir immortalitzar en un llibre els articles de la periodista, «que encara ara tenen actualitat».

Segons les editores, Irene Polo va aconseguir un reconeixement més que important en els medis de comunicació catalans, en una època en què aquesta professió comptava amb poquíssimes dones. La periodista va exercir en uns anys convulsos, quan s’acabava de constituir la segona república i la FAI començava a imposar una línia revolucionària i radical dins els sindicats.

El llibre recull reportatges que reflecteixen, segons Tur, la tensió social que vivia Catalunya i Espanya. Irene Polo va treballar per diaris com La Humanitat, dirigit inicialment per Lluís Companys, o el setmanari La Rambla, en què van destacar els seus reportatges sobre entrevistes frustrades i en què es va guanyar l’animadversió de la FAI.

Glòria Santa-Maria va assegurar que alguns dels temes tractats per la periodista en els seus escrits tenen molt a veure amb la situació dels immigrants avui o amb les bosses de pobresa a les ciutats. I la seva companya d’edició va acabar afirmant que Irene Polo va treballar durant una època en què, «contràriament al que passa ara, el periodista gaudia d’un bon prestigi social».

Tur i Santa-Maria deixen les portes obertes a un altre llibre en què s’expliqui la vida de Polo i s’aclareixi el seu suïcidi. (Font: El Punt).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any