Els Diables de Badalona, la guspira que encén la ciutat

  • Membre de la Coordinadora d'entitats badalonines de cultura tradicional i popular catalana

VilaWeb
Redacció
03.04.2003 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els Diables de Badalona van néixer a partir d’un grup de monitors de l’Associació coordinadora d’esplais de Badalona, per donar una sortida més als grups d’adolescents que hi havia als esplais de la nostra ciutat.

La primera sortida es va dur a terme el 10 de maig de 1983 durant el correfoc que es feia prèviament a la Cremada del Dimoni. El 1987 l’àrea de cultura els hi va cedir l’organització del Correfoc i es va posar en marxa l’Acte Sacramental, que és una representació satírica de lluita entre el bé i el mal, seguint la tradició de colles centenàries. L’any 1988 neix la nit de Sant Anastasi amb l’objectiu de donar més lluïment a la cremada del dimoni. Aquesta festa pretén ser un acte de totes les colles de cultura tradicional de la ciutat a la Plaça de la Vila a l’estil de les festes de Sant Ramon a Vilafranca. Actualment la colla continua evolucionant amb la creació de la colla xica que van fer la seva primera sortida oficial el dia 11 de maig de 2002 en el 3er correfoc infantil.

En aquests 20 anys Diables de Badalona ha participat en moltes sortides a Catalunya, Espanya, Sud de França…, ha assistit a totes les trobades de diables de Catalunya i el Països Catalans, ha organitzat dues exposicions sobre diables i molts dels seus membres han participat en cursos, jornades i conferències sobre el món del foc, els diables i la cultura tradicional.

Podeu llegir la versió ampliada d’aquest text i els reportatges fotogràfics associats des de la secció dels Diables a la plana de la Coordinadora. Accedeix-hi des del vincle a l’extrem superior dret de Vilaweb Badalona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any