L’insòlit any 1000 de Jiménez de Parga

  • Fontetes de colors i ignorància es barregen en les delirants declaracions del president del Constitucional

VilaWeb
Redacció
22.01.2003 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Encara continua la sorpresa per les declaracions de Manuel Jiménez de Parga, president del Tribunal Constitucional espanyol, negant el fet diferencial de les anomenades ‘comunitats històriques’. Jiménez de Parga, com a argument contrari, no ha tingut cap més idea que la d’exalçar la identitat històrica d’Andalusia, concretament de Granada, basant-se en el passat musulmà d’al-Andalus. En això, curiosament i involuntàriament, coincideix amb els grups independentistes andalusos i amb els grups que reivindiquen el llegat andalusí. De fet hi ha grups islamistes que avui reivindiquen al-Andalus com a projecte polític, com és el cas de la Lliga Morisca – Yama’a Islàmica d’al-Andalus.

Però, a sobre, De Parga fa el ridícul i ensenya l’orella de la seva nesciència històrica, quan addueix que l’any 1000 Granada tenia moltíssimes fonts amb ‘aigües de tots colors’, essent així que al nostre territori la gent encara no sabia ‘rentar-se el cap de setmana’ (ignorant que no hi havia cap de setmana aleshores). De l’esplendor cultural i científica forjada pels àrabs i berbers a al-Andalus, ningú no en dubta. Ara, el president del Constitucional hi podia haver afinat una miqueta més. Perquè les fonts de colors de Granada (si és que vol dir les de l’Alhambra) no pogueren arribar fins 237 anys després, quan es va començar a construir aquest palau. I és que l’any 1000 governaven els Omeies, que tenien la capital a Còrdova. A Granada, en canvi, intenses rivalitats van acabar amb la destrucció de la ciutat, l’any 1010.

Com a curiositat, cal indicar que l’any 999, un any abans del l’any 1000 de Jiménez de Parga, el monjo Gerbert d’Orlhac, occità format a Vic i Ripoll i conegut per ‘l’home més savi del segle X’, va ser nomenat papa, amb el nom de Silvestre II. També és llavors, a partir de l’any 1000, que comença l’emancipació progressiva dels comtes catalans. Just devers l’any 1000 se situa històricament el naixement de les Corts Comtals, antecedent de les Corts Reials catalanes.

Enllaços
Secció de Nosaltres.Com: Història.
El Punt Digital: El president del Tribunal Constitucional nega que Catalunya sigui una nacionalitat històrica

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any