Visita a Rocabruna i conferència sobre Josep Gallés en el tercer cap de setmana de “artistes retrobats del Moianès”.

VilaWeb
Redacció
23.10.2002 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dissabte passat al matí, més de seixanta-cinc persones van tenir l’oportunitat de conèixer la casa de Rocabruna, a Santa Maria d’Oló. La visita, guiada per Jordi Soldevila, formava part del cicle d’activitats que ha organitzat l’Associació Cultural Modilianum sota el títol de “Artistes retrobats del Moianès”.

Rocabruna, casa que juntament amb la veïna de Rocafort ha estat coneguda en els darrers anys per haver estat propietat del príncep hereu d’Aràbia Saudí, és un gran edifici fet construir l’any 1920 per Joan Gorina i Sanz, empresari tèxtil de Sabadell. L’arquitecte, Eduard Maria Balcells i Buigas (1877-1965), utilitzà per a Rocabruna una gran diversitat d’estils artístics, incloent elements eclèctics, modernistes i noucentistes. La casa, deshabitada des de fa dècades i amb l’interior completament buit, conserva però una impressionant cúpula de vitralls que representen escenes alusives a les quatre estacions.

El mateix dia a la tarda, i a la Casa Museu Prat de la Riba de Castellterçol, el mestre i periodista Joan Capdevila dissertà sobre la figura de Josep Gallés i Malats (1863-1920), home polifacètic que, després de no ser acceptat pels jesuïtes a causa de patir atacs epilèptics, dedicà la seva vida a la pintura, la fotografia i la literatura, entre altres activitats. Durant la seva vida reuní una gran col·lecció d’objectes artístics i històrics que formaren el Museu Gallés el qual, malauradament, fou dispersat a la seva mort.

El proper dissabte 26, a les 9.30 hores, s’iniciarà davant de l’església de Castellterçol la segona visita guiada del cicle, en aquest cas per Josep Galobart, a través de la qual es mostraran les portalades renaixentistes i barroques de les esglésies de Castellterçol i Moià. Qui hi estigui interessat es pot inscriure en el telèfon 93 830 01 43.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any