Inaugurat el Casal Jaume I de Fraga.

VilaWeb
Redacció
29.01.2002 - 16:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desprès d’un any de rodatge est 26 de gener s’ha inaugurat el Casal Jaume I de Fraga, un espaiós i cèntric local en la capital del Baix Cinca i, alhora, el municipi més gran de la Franja de Ponent.

Dins de les terres de ponent el Casal Jaume I de Fraga s’uneix al pioner de Mequinensa (Baix Cinca) obert l’octubre de 1999 i al de Castellonroi (La Llitera) que començà a funcionar el juliol del 2000, així com al futur de Calaceit (Matarranya). Ofereix diferents àrees dins el seu espai físic, que inclouen biblioteca, sala d’exposicions i concerts, sales de reunions, bar social i d’altres i, romandrà obert tots els dies de la setmana. Pel que fa al moviment cívic que representa el Casal avança en la vertebració de la cultura catalana en les comarques més occidentals del Principat i agrupa col·lectius i colles de cultura tradicional, música, excursionisme, ecologia o feminisme, entre d’altres.

A l’acte d’inauguració les importants dimensions del Casal no van ser prou per acollir als centenars de persones vingudes d’arreu la Franja i els Països Catalans. L’excel·lent i nombrosa representació fragatina era encapçalada per en Francesc Ricart, de la Junta Gestora del Casal Jaume I i per Josep Galan, president de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. Tots dos oferiren els seus parlaments en la inauguració, juntament amb Carme Vidal en nom de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i Eliseu Climent, secretari general d’Acció Cultural del País Valencià.

De la Franja i de les terres de ponent en general vingueren tots els presidents de les entitats culturals existents, com ara Hipòlit Solé de l’Associació Cultural del Matarranya, Josep Maria Forné, d’Òmnium Cultural a Ponent o Ignasi Puente d’Acció Cultural de Ponent. Tots ells acompanyats per desenes d’activistes culturals de les nostres comarques, però també d’arreu les terres de cultura catalana. Entre ells cal destacar la representació de Catalunya Acord i el senyor Ermengol Pessola, que lliurà a la biblioteca del Casal la col·lecció completa de l’històric “Serra d’Or”.

Els Casals Jaume I de la Franja estaven excel·lentment presents i, tanmateix, acompanyats dels alcaldes i regidors de cultura de tots els municipis on existeixen. En el cas de Mequinensa, població de la que van assistir unes quaranta persones, fou Jaume Borbon, l’alcalde, el representant de l’Ajuntament.

Hi eren també representants de la Generalitat de Catalunya i el punt de curiositat el posava una jove de la universitat de Chicago que va assistir expressament per estudiar els Països Catalans.

Sens dubte però, un dels moments més entranyables va ésser l’agermanament entre el Casal Jaume I de Fraga i la vila de Salses. Salses, l’extrem nord de les terres catalanes, era present amb quatre representants del seu ajuntament. D’ells prengué la paraula el senyor Armand Samsó, què, en acabar, lliurà uns obsequis al Casal Jaume I de Fraga –qui l’hi va entregar una placa commemorativa-, així com a Acció Cultural del País Valencià i a l’Ajuntament de Fraga.

Acompanyant-los, des de la Catalunya Nord, vingué el president del Casal Jaume I de Perpinyà, Josep de Calassanç.

En acabar els parlaments s’inaugurà l’exposició col·lectiva dels pintors fragatins i actuaren el Grallers 4×4 de les Terres de l’Ebre, l’Orfeó Nova Tàrrega i els cantautors ponentins Àngel Soro i Euria Ederra, acompanyats pels jóvens músics fragatins Josep Mesalles al saxo i Maria Mesalles a la flauta travessera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any