Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  09.01.2002  12:17

L’anàlisi confirma que les restes d’Ordino són de l'andorrà més antic conegut fins ara

Men?ame
 

Els resultats de les anàlisis d’una costella procedent d’un enterrament prehistòric descobert durant unes obres de construcció al Prat del Call, a Ordino, la primavera passada, han permès confirmar que es tracta del primer andorrà conegut fins ara. Les proves del carboni 14, efectuades en un laboratori de Florida (EUA), han determinat que són les restes humanes més antigues i que se situen entre el 4300 i el 4050 aC., en ple Neolític. Tot i ser l’andorrà més vell –amb més de sis mil anys d’història–, el jaciment amb evidències d’ocupació humana més remotes és el de la Balma de la Margineda, que té uns 10.000 anys. La troballa es va fer pública el juny passat, després que en les excavacions per a la construcció de la nova escola d’Ordino es descobrissin les restes prehistòriques. El servei de patrimoni cultural no va tenir coneixement dels treballs durant la primera fase, però atès que el Prat del Call és “una zona altament sensible a la possible existència de restes arqueològiques” i inclosa en l’inventari del servei, l’àrea de recerca històrica va informar al maig els encarregats d’obra sobre com havien d’actuar en cas de l’aparició de restes.
Entre l'aixovar trobat a la tomba destaquen unes peces de ceràmica, desenaris de collarets i uns braçalets de petxines que són els primers que es troben a Andorra.
(EUROPA PRESS I DIARI D'ANDORRA)