La llei de seguretat podria ser anticonstitucional

  • Jordi Domingo destaca que va contra el concepte mateix de l'estat autonòmic

VilaWeb
Redacció
23.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió constitucional del congrés espanyol va aprovar ahir la llei de seguretat, que permetrà a l’estat d’ordenar la mobilització dels mitjans materials i humans, inclosos els mossos d’esquadra i les policies locals, per ‘garantir la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals’. Tanmateix, podria ser que la llei fos anticonstitucional. 

VilaWeb n’ha parlat l’advocat Jordi Domingo, que creu que la llei va contra l’article 2 de la constitució. Segons aquest article, la carta magna espanyol reconeix i garanteix ‘els drets de les nacionalitats i regions’ que integren l’estat espanyol, cosa que vulnera la nova llei de seguretat.

El govern de la Generalitat de Catalunya portarà la llei al Tribunal Constitucional espanyol (TC) si el senat no en corregeix les vulneracions de competències. Ho va anunciar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané. Tanmateix, Domingo no confia que el recurs pugui reeixir: ‘El Tribunal Constitucional és el tribunal més desqualificat i menys jurídic dels que puguin existir. Segueix tant la voluntat i la veu del seu amo, que valorar jurídicament una llei en aquest context no té sentit.’

La llei és, de fet, un pedaç per a donar forma a l’article 155, segons el qual si una autonomia actua contra l’interès general de l’estat, el govern espanyol ha de requerir al president de la comunitat que rectifiqui. ‘És un article de difícil aplicació. Per això s’ha aprovat aquesta llei de seguretat, per poder cobrir les mancances de l’article 155‘, explica Domingo.

Pensada per aturar el procés

La norma obliga totes les institucions i autoritats a posar-se a disposició del consell de seguretat estatal, l’òrgan de coordinació entre les administracions que s’ocupa dels casos en què la seguretat ‘perilli’. Però no es pot passar per alt en quin moment s’ha aprovat la llei. ‘És pensada per al procés català –diu Domingo–. Es procuren armes per tal de poder actuar de la manera més contundent possible si es donen les circumstàncies. Suposo que no serà l’única llei que aprovaran per poder bastir l’article 155.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any