Procés Constituent s’obre a dialogar amb la CUP

  • Oliveres descarta la decisió d'encapçalar la llista de Catalunya Sí que es Pot

VilaWeb
Redacció
22.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els portaveus de Procés Constituent van anunciar ahir que havien començat a debatre més opcions al marge de Catalunya Sí que es Pot, entre les quals la CUP. ‘Hi ha relacions i possibilitats de treball pre-electoral i post-electoral’, van explicar Sandra Ezquerra, Neus Forcano i Joan Sant Pere, portaveus del partit. Si no formen cap coalició, tampoc no refusen de presentar una candidatura pròpia, malgrat que van insistir que s’hauria de deliberar àmpliament a l’assemblea. D’una altra banda, Joan Sant Pere va confirmar que Arcadi Oliveres havia pres la decisió de no presentar-se de cap de llista de Catalunya Sí que es Pot.

Malgrat que les negociacions amb les altres formacions encara no s’han tancat, els portaveus de Procés Constituent exigeixen que el resultat de l’acord amb els altres partits sigui ‘una candidatura participativa i un procés constituent que comenci des de baix, que sigui propi i independent’. Ezquerra va destacar un objectiu: ‘Prioritzar la urgència social per sobre de les sigles del partit o d’interessos partidistes.’

Per aquesta raó, els membres de Procés Constituent defensen dos elements indispensables per a unir-se a ICV, EUiA i Podem: ‘Els espais de participació i l’apoderament de la ciutadania.’ El propòsit, diuen, és acostar la feina política als ciutadans, amb la finalitat que les decisions es prenguin en conjunt i es tinguin en compte ‘les reivindicacions de la mobilització ciutadana’.

Els portaveus van admetre que per a atènyer aquests objectius és probable que calgui exercir la desobediència institucional. Però estan disposats a fer-ho perquè ‘la justícia ha de prevaler sobre la legalitat’.

Rebutgen un líder ‘merament estètic’

D’una altra banda, també van demanar que la llista de les eleccions del 27-S sigui formada per líders ‘dels moviments en lluita i de les plataformes que reivindiquen els drets bàsics’. És a dir, candidats que no tinguin un paper ‘merament estètic’ en la formació. Sobre això, els portaveus de Procés Constituent van admetre que no havien arribat a cap acord: ‘Encara falta treballar més per veure qui poden ser aquestes persones.’

Sant Pere va explicar que una condició necessària era que en la confecció d’aquesta llista hi predominés la ‘participació ciutadana’, i que era així com s’hauria de decidir, tant com fos possible, les posicions de cada candidat.

Finalment, Ezquerra va dir que la crisi institucional i econòmica actual, caracteritzada per una desafecció política creixent, era una oportunitat de dur a terme una ‘revolució democràtica’. També va criticar ‘l’esquerra institucional i més tradicional’, de la qual digué que s’havia mostrat ‘impotent per a canviar les polítiques d’austeritat i presentar alternatives’. La portaveu es va recolzar en aquests fets per justificar el desig de ‘fer política d’una altra manera’.

Procés Constituent tornarà a debatre totes aquestes condicions a l’assemblea extraordinària que farà dissabte a l’auditori de Cornellà. Per tant, aquesta setmana és l’última oportunitat de sumar-se a la candidatura amb ICV-EUiA i Podem. Forcano va admetre que a l’assemblea hi hauria una àmplia deliberació però, en acabat, s’hauria de prendre una decisió definitiva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any