Rajoy afirma que una DUI seria un ‘atac frontal’ a la llei i que no la permetria

  • Demana tranquil·litat i assegura que el seu govern està preparat per a resoldre qualsevol problema

VilaWeb
ACN
21.07.2015 - 18:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que una declaració unilateral d’independència (DUI) de Catalunya seria ‘un atac frontal a la llei i a les normes que no té precedents als països democràtics i civilitzats’, i per aquest motiu el seu executiu ‘no la permetrà’. Ha fet una crida a la calma i ha assegurat que el seu govern està tranquil i preparat per a resoldre ‘qualsevol problema que alguns puguin crear en el futur’. Les eleccions del 27-S –ha dit– només serviran per a elegir un parlament autonòmic. I ha afegit: ‘No es privarà a cap espanyol el seu dret de decidir sobre què vol que sigui el seu país.’

Ha hagut de respondre a dues preguntes sobre Catalunya (de tres que s’han fet en total) en una conferència de premsa conjunta amb el primer ministre d’Algèria, Abdelmalek Sellal. Ha dit que, ‘en el supòsit que en el futur algú faci declaracions unilaterals sobre temes que contravenen la llei’, el seu govern actuaria per fer complir la constitució espanyola.

Si el seu executiu hagués d’actuar a Catalunya –ha dit– no hi hauria cap ‘xoc de trens’ sinó que només s’hi aplicaria la llei. ‘Tot és possible dins de la llei i res no és possible fora de la llei –ha afegit–, perquè fora de la llei som davant la liquidació de les normes de confiança i ruptura de les normes del joc.’

Ha recordat que Artur Mas pot convocar eleccions si ho considera oportú, però ‘no trencar la llei’, i ha demanat ‘al conjunt dels espanyols’ i als ciutadans que se senten espanyols a Catalunya que estiguessin tranquils: ‘No perdran mai la condició de catalans, espanyols i europeus.’

‘La sobirania nacional no es trencarà i no hi haurà independència’, ha dit també. I tot seguit ha lamentat allò que ha anomenat ‘irresponsabilitat d’alguns’ que adopten ‘una decisió impròpia’ en un país com Espanya que ‘té un futur dins la Unió Europea’. ‘Naturalment, jo vull que Catalunya sigui a la UE i no pas fora’, ha dit.

Rajoy ha dit que sempre aniria en favor de ‘l’estabilitat’ i de ‘donar certeses a la gent’. I, a propòsit d’això, ha assegurat que ningú no obligaria els catalans a haver de decidir entre ser catalans o ser espanyols.

‘Estic a favor de la nostra història, de la unió i no de la divisió, i contra de les persones que pretenen trencar allò que fa segles que és unit, aquelles a qui no importen gens els problemes reals dels ciutadans i que han portat una divisió que no recordàvem a Catalunya de feia anys’, ha dit.

Sobre possibles acords amb forces no sobiranistes com ara Podem, Rajoy ha recordat que el partit de Pablo Iglesias s’havia manifestat ‘en favor del dret de decidir’, mentre que ell defensa que ‘allò que sigui Espanya ho han de decidir el conjunt dels espanyols’. ‘Això diu la constitució i això és la sobirania nacional’, ha dit finalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any