Carta oberta d’un dirigent independentista d’ICV a Raül Romeva

  • Toni Morral retreu les crítiques dels companys de partit a Romeva i li manifesta el suport per la decisió 'valenta' d'encapçalar la llista del 27-S

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.07.2015 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Antoni Morral, ex-batlle de Cerdanyola del Vallès per ICV, se sent dolgut per les declaracions d’alguns companys del partit, que aquestes últimes hores han atacat Raül Romeva. Per això ha escrit aquesta carta oberta en què manifesta el suport a la decisió ‘valenta’ de Romeva d’haver acceptat d’encapçalar ‘la candidatura de la Unitat per la Llibertat’. 

L’històric dirigent d’ICV, que forma part del sector independentista del partit, defensa la candidatura pactada entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes, una candidatura ‘de múltiples sensibilitats ideològiques de persones que compartim la il·lusió de ser un país lliure’.

I retreu que una part de l’esquerra nacional encapçalada per ICV i Podem aprofiti la candidatura encapçalada per Romeva per crear confrontació, ‘prestant-se, així, a servir els interessos de l’estat’. 

Podeu llegir la carta íntegra a continuació: 

«Benvolgut Raül,

Puc entendre que no hagi agradat a les files d’ICV la decisió que has pres d’acceptar encapçalar la candidatura que incorpora persones de partits, independents i el suport d’entitats de la societat civil abordant l’objectiu més ambiciós que aquest país s’ha plantejat mai en l’era moderna de guanyar la llibertat per la via democràtica.

Però em sento dolgut per les declaracions dels teus ex-companys de partit, que encara són els meus. És això el que em genera la necessitat d’expressar-te, públicament, la meva opinió i el meu suport, a la decisió que tant valentament has pres, d’acceptar encapçalar la candidatura de la unitat per la llibertat.

Conec prou bé el teu tarannà, capacitat política i principis ideològics per a saber que la teva participació en aquesta candidatura, on també hi ha el president, a tu no et representa cap renúncia. Al contrari, el teu capital personal i ideològic reforça el caràcter plural i transversal d’aquesta candidatura que vol representar a una majoria social on ens trobem molts que sabem que a Catalunya l’anhel de justícia social va acompanyat de la llibertat nacional i que aquests són dos camps que no volem confrontar, perquè s’hi troba l’ànima del país.

La teva destacada presència li dóna un marcat accent que molts hem vist com a positiu. Però, a més, tant la Carme Forcadell, com la Muriel Casals, com de segur altres incorporacions, posaran en relleu que aquesta candidatura té una forta vocació social. És una candidatura de múltiples sensibilitats ideològiques de persones que compartim la il·lusió de ser un país lliure i volem iniciar un procés constituent des de l’exercici de la sobirania.

Has estat exquisit en les formes. Ja fa temps que vas deixar el partit després de moltes incomprensions. Ningú no pot fer-te cap retret des d’aquesta perspectiva. Jo crec que has fet un gest valent, coherent i generós. 

Em preocupa que una part de l’esquerra nacional d’aquest país encapçalada per ICV i Podem aprofiti aquest fet per generar confrontació oberta amb aquesta candidatura, empenyent-la cap a un imaginari col·lectiu etiquetant-la de candidatura de les retallades.

Ells saben que no és veritat. Per què ho fan, doncs, quan podrien generar ponts de complicitat com fa la CUP amb els seus propis matisos? Però no, trien la confrontació, i es presten així a servir els interessos de l’estat per intentar dividir les diferents sensibilitats del sobiranisme allunyant-se de l’òrbita de les candidatures ‘Ara és l’hora’. 

Al mateix temps, creen una incomoditat insuportable amb els independentistes d’ICV que som al costat dels qui aposten per fer front al repte més ambiciós del catalanisme del segle XXI.

Ànims!

Una abraçada,
Toni Morral»

 

Informació relacionada: 

Entrevista a Toni Morral: Els independentistes d’ICV preparen un cop d’efecte el mes vinent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any