Via lliure a la llista del 27-S, després de la ratificació dels partits i entitats

  • Ahir a la nit els òrgans de govern respectius van aprovar el pacte proposat

VilaWeb
ACN-Redacció
15.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’independentisme ha decidit com convertirà el 27-S en unes eleccions plebiscitàries. CDC, ERC i les entitats sobiranistes han acordat de configurar una candidatura conjunta que tingui per objectiu central el nou estat. El pacte es va concretar entre CDC i ERC dilluns a la nit i ahir, en una reunió al Palau de la Generalitat, va ser presentat a les entitats sobiranistes, que ja el van donar per tancat. També es va obrir a més formacions independentistes. Després de la reunió, tant CDC com ERC van exposar el pacte als seus òrgans de direcció per a rebre’n l’aval. Tots dos partits van ratificar-lo, per bé que al consell nacional d’ERC s’hi va viure un intens debat. També l’ANC va anunciar que el secretariat nacional havia aprovat la proposta, malgrat que reclamava més informació.

Entre avui i demà és previst que es facin públics els detalls de l’acord, en una cerimònia que segurament es farà al parlament. Tanmateix, ja n’han transcendit alguns detalls importants. Així, l’acord preveu que Artur Mas vagi de número quatre i Oriol Junqueras, de cinc. Els tres primers llocs de la llista els escollirien les entitats. Els tres primers llocs de la llista de Barcelona i els dos primers de les altres els escollirien les entitats. Aquests dies començarà la negociació sobre els noms que formaran part de la llista.

Pel que fa a la resta de posicions, la sis i la set tampoc no serien polítics, i a partir d’allà se seguiria un repartiment del 58% per a CDC i el 42% per a ERC. Si els partits decideixen de posar-hi militants o independents és cosa seva, però si proposen gent de fora del partit ha de ser per consens. Demòcrates de Catalunya podria formar part de la quota convergent, i Moviment d’Esquerres, de la republicana.

L’acord no defineix únicament com s’ha de configurar la llista, sinó que també s’ha parlat de després del 27-S. Segons informacions d’alguns mitjans, es fixa que Mas serà investit president de la Generalitat en cas d’aconseguir la majoria necessària. També hi ha sobre la taula un govern de coalició i l’aplicació del contingut dels informes elaborats pel Consell Assessor per a la Transició Nacional.

La CUP no entra a la llista

La CUP ja ha dit que no hi participaria, perquè reclamava una candidatura sense polítics i amb unes eleccions constituents consecutives al 27-S. Ho ha argumentat dient que els havien ‘canviat el tauler de joc’, i ha negat que hi hagi cap pacte de governabilitat o de no-agressió, com s’ha publicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any