Les entitats accepten el principi d’acord de CDC i ERC

  • Partits i societat civil ratifiquen la proposta amb els respectius òrgans de direcció · La CUP ha assistit a la reunió

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.07.2015 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i ERC van arribar ahir a un principi d’acord sobre la fórmula amb què volen concórrer a les eleccions. Avui s’han reunit al Palau de la Generalitat amb representants dels partits i entitats sobiranistes per explicar-los la seva proposta. Un cop acabada la reunió, els partits i entitats presents han exposat als seus òrgans de direcció el l’acord per tal que sigui avalat. El comité executiu nacional de CDC ha ratificat el pacte.

El consell nacional d’ERC també debat aquest vespre. El president d’ERC, Oriol Junqueras, a la sortida de la reunió de partits i entitats independentistes ha confirmat que ‘hi ha un preacord susceptible de ser aprovat pels òrgans dels partits’.

També a la sortida de la reunió, els presidents de l’ANC i Òmnium han atès els mitjans i s’han mostrat optimistes. ‘Les primeres impressions són molt positves’, ha dit Jordi Sànchez. També han explicat que s’estan acabant de definir els serrells de l’acord perquè cadascun dels actors que en forma part pugui aportar allò que sap fer millor. ‘Nosaltres el que sabem fer millor són campanyes per a mobolitzar el sí a la independència’, ha dit Muriel Casals.

A la reunió no només s’ha debatut com configurar una candidatura independentista pel 27-S, sinó que també s’ha parlat de després de les eleccions. Hi ha sobre la taula un govern de coalició i la posada en marxa del full de ruta i dels informes elaborats perl Consell Assessor per la Transició Nacional.

A la reunió hi han estat presents Jordi Sànchez, president de l’ANC, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium, Josep Maria Vila d’Abadal, president de l’AMI, Magda Casamitjana i Pere Almeda, de Moviment d’Esquerres, i Toni Castellà, de Demòcrates de Catalunya. També hi ha estat present la CUP. A la plaça de Sant Jaume també s’hi ha presentat Eduardo Reyes, de Súmate, i ha demanat de poder participar en la reunió. A l’entrada, el president de l’ANC, Jordi Sánchez, s’ha mostrat segur i ha declarat: ‘Ja ho tenim.’

El principi d’acord preveu que tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el d’ERC, Oriol Junqueras, formin part de la candidatura conjunta del 27-S, que també inclouria representants de la societat civil. La llista conjunta es faria sense la CUP, que ja va dir que només donaria suport a una llista sense polítics. L’esquerra independentista, que també ha estat a la reunió d’avui, s’ha mostrat molesta perquè la seva proposta, que inclou fer unes segones eleccions consecutives, ni tan sols va ser estudiada durant la reunió. 

Principi d’acord 

Ahir al vespre, davant la porta del Palau de la Generalitat, el coordinador general de CDC, Josep Rull, va anunciar que CDC i ERC havien arribat a un principi d’acord per ‘poder guanyar les eleccions del 27-S amb l’objectiu que Catalunya sigui un estat independent’. Segons Rull, les entitats independentistes participants en la reunió, ANC, Òmnium i AMI, van suggerir la necessitat d’una trobada entre CDC i ERC per a elaborar una proposta. 

Tot i el principi d’acord, ni CDC ni ERC no van voler explicar el contingut a la sortida de la reunió. Van acordar que es traslladés primer a les entitats i als partits independentistes (CUP, MES, DC) en una nova reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, va convocar per a avui al Palau de la Generalitat. Segons Rull, l’objectiu és escoltar entitats i partits per tal de veure si es pot ‘consolidar i eixamplar l’acord’.

Si la reunió amb les entitats fa anar l’acord endavant, ERC i CDC es reuniran tot seguit amb les direccions de sengles partits per avalar la proposta acordada. En el cas de CDC, es reuniria el comitè nacional del partit i diumenge es faria el consell nacional per acabar-lo d’avalar. Fins dimecres, però, Rull apunta que no hi haurà les condicions per explicar els detalls del principi d’acord: ‘Volem ser respectuosos amb les organitzacions, hi ha un missatge d’optimisme i d’esperança, unes bases molt sòlides, col·lectivament ens en podem sortir i els catalans tindrem un excel·lent instrument perquè aquest poble si vol faci un pas definitiu cap a la independentista’.

Per la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va parlar de ‘possible acord’ que ara cal traslladar a les entitats i a la resta de les formacions polítiques independentistes per tal que el validin i el millorin. ‘La nostra voluntat és fer extensible aquest pacte a tothom, també a la CUP i a altres partits que eren avui’, assegurava el republicà, que va apostar per formular-ho de manera que generi els ‘màxims consensos possibles’. Segons Junqueras, en aquest principi d’acord han intentat ‘concretar com es farà la independència’, i com a partit independentista, estaran satisfets si finalment això s’acaba tancant del tot. De moment, ha dit, estan ‘esperançats’.

La CUP també va ser ahir present a la trobada, i després va reunir el secretariat nacional per decidir quina posició prenia. L’esquerra independentista no formarà part d’aquesta llista, atès que ho condicionava al fet que fos una llista civil sense polítics, i en farà una de pròpia. Ara bé, el més probable és que es mantingui dins un pacte general sobre què cal fer passades les eleccions.

Vegeu les declaracions de Jordi Sànchez i Muriel Casals a la sortida del Palau de la Generalitat:


Informació relacionada: 

La CUP anirà al 27-S amb la candidatura CUP-Crida Constituent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any