Mercè Conesa i Dionís Guiteras seran presidenta i vice-president de la Diputació de Barcelona

  • CDC i ERC presenten un pacte per posar la diputació al servei del procés sobiranista · Repassem com han quedat totes les diputacions del país

VilaWeb
Redacció
14.07.2015 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i ERC han presentat un pacte de governabilitat per a la Diputació de Barcelona. L’han presentat oficialment els qui, si res no canvia, ostentaran la presidència i la vice-presidència: Mercè Conesa, batllessa de Sant Cugat del Vallès, i Dionís Guiteras, batlle de Moià, respectivament. Tots dos han destacat ‘l’estabilitat’ d’un pacte entre les dues primeres forces de la Diputació i, tot i que l’acord és entre CDC i ERC, diuen que Unió ‘s’hi sent còmoda’ i participarà del futur govern. També negocien amb altres partits, com el PSC, perquè hi donin suport.

El pacte posa com un dels punts clau tenir una Diputació ‘lleial’ amb la Generalitat i al servei del procés sobiranista per tal que ‘els municipis no quedin al marge del que passarà després del 27-S’. Justament, demà al migdia hi ha previst que es constitueixi el nou plenari de la corporació.

També avui el batlle d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, s’ha convertit en el president de la Diputació de València, gràcies als vots de PSPV, Compromís, EU i València en Comú. La vice-presidència l’ostentarà Maria Josep Amigó, batllessa de Bonrepòs i Mirambell. Rodríguez ha explicat que la seva voluntat com a responsable de l’ens és de coordinar-se al màxim amb el Consell ‘per atendre els problemes reals de la ciutadania’ i de treballar junts per oferir serveis en unes condicions que fins ara no s’havien donat ‘a causa de duplicitats o per no disposar d’un full de ruta comú’, ha dit en al·lusió a les polítiques a voltes enfrontades entre Rus i la presidència del Consell.

Fa uns dies, Pere Vila va ser escollit president de la Diputació de Girona per àmplia majoria, amb 26 vots a favor (de CiU, ERC, PSC i Independents de la Selva). L’únic vot que no el va avalar va ser el del diputat de la CUP. D’aquesta manera CDC recupera la presidència de la Diputació, que durant l’últim mandat va ser en mans d’Unió.

A la Diputació de Lleida, Joan Reñé (CDC) va ser investit president el passat cap de setmana per segon mandat consecutiu, gràcies als vots de CiU, ERC i PSC. D’aquesta manera, Reñé encapçala un govern en minoria amb Unió en una corporació que aquest mandat té set grups representats.

A final de juny, Josep Poblet (CiU) va prendre possessió com a president de la Diputació de Tarragona, que assumeix així el seu tercer mandat. Fa setmanes, CiU i PSC van segellar el pacte que ha fet possible el govern a la corporació tarragonina i que també va rebre el suport del diputat del PP. Una diputació on, per primera vegada, C’s i CUP hi tindran representació.  

El PP ha pogut mantenir el feu de Castelló, tot i que amb un mandat molt més feble. Javier Moliner va ser ratificat com a president de la Diputació, que tindrà catorze diputats del PP, en front de vuit del PSOE, dos de Compromís, dos de Ciutadans i un de Castelló en Moviment. 

La Diputació d’Alacant és l’única que queda per concretar. Ahir el president del PP d’Alacant, José Ciscar, va renunciar a ser el candidat a presidir la Diputació d’Alacant i el substituirà el batlle de Calp, César Sánchez. Ciutadans havia posat com a condició per donar suport el PP que el candidat no fos Ciscar. Els populars necessiten el vot de l’únic diputat de C’s per tenir la majoria absoluta. Tanmateix, perquè C’s li doni suport depèn de què Bernabé Cano, encausat per prevaricació i per desobediència a sentència ferma, renunciï a l’acta de diputat. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any