CDC i ERC anuncien un principi d’acord per a les eleccions del 27-S

  • Aquest dimarts explicaran la fórmula acordada a les entitats sobiranistes i als altres partits, amb la voluntat de tancar ja el pacte

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.07.2015 - 22:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CDC i ERC han anunciat un principi d’acord sobre la fórmula amb què volen concórrer a les eleccions i que preveu que tant el president de la Generalitat, Artur Mas, com el d’ERC, Oriol Junqueras, formin part de la candidatura conjunta del 27-S, que també inclouria representants de la societat civil. Això és el que traslladaran aquest dimarts a les entitats sobiranistes i a la resta de partits, especialment a la CUP. L’esquerra independentista, però ja va dir que només apostaria per una llista sense polítics, i ja s’ha mostrat molesta perquè la seva proposta, que inclou fer unes segones eleccions consecutives, ni tan sols ha estat estudiada durant la reunió. 

Davant la porta del Palau de la Generalitat, el coordinador general de CDC, Josep Rull ha anunciat que CDC i ERC havien arribat a un principi d’acord per ‘poder guanyar les eleccions del 27-S amb l’objectiu que Catalunya sigui un estat independent’. Segons Rull, les entitats independentistes participants en la reunió, ANC, Òmnium i AMI, han suggerit la necessitat d’una trobada entre CDC i ERC per a elaborar una proposta. 

Tot i el principi d’acord, ni CDC ni ERC no hah volgut explicar el contingut a la sortida de la reunió. Han acordat que es traslladi primer a les entitats i als partits independentistes (CUP, MES, DC) en una nova reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat per a aquest dimarts a dos quarts de cinc de la tarda al Palau de la Generalitat. Segons Rull, l’objectiu és escoltar entitats i partits per tal de veure si es pot ‘consolidar i eixamplar l’acord’.

Si la reunió amb les entitats fa anar l’acord endavant, ERC i CDC es reuniran tot seguit amb les direccions de sengles partits per avalar la proposta acordada. En el cas de CDC, es reuniria el comitè nacional del partit i diumenge es faria el consell nacional per acabar-lo d’avalar. Fins dimecres, però, Rull apunta que no hi haurà les condicions per explicar els detalls del principi d’acord: ‘Volem ser respectuosos amb les organitzacions, hi ha un missatge d’optimisme i d’esperança, unes bases molt sòlides, col·lectivament ens en podem sortir i els catalans tindrem un excel·lent instrument perquè aquest poble si vol faci un pas definitiu cap a la independentista’.

Per la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha parlat de ‘possible acord’ que ara cal traslladar a les entitats i a la resta de les formacions polítiques independentistes per tal que el validin i el millorin. ‘La nostra voluntat és fer extensible aquest pacte a tothom, també a la CUP i a altres partits que eren avui’, ha assegurat el republicà, que ha apostat per formular-ho de manera que generi els ‘màxims consensos possibles’. Segons Junqueras, en aquest principi d’acord han intentat ‘concretar com es farà la independència’, i com a partit independentista, estaran satisfets si finalment això s’acaba tancant del tot. De moment, ha dit, estan ‘esperançats’.

La CUP també ha estat present a la trobada, i després ha reunit el secretariat nacional per decidir quina posició prenia. L’esquerra independentista no formarà part d’aquesta llista, atès que ho condicionava al fet que fos una llista civil sense polítics, i en farà una de pròpia. Ara bé, el més probable és que es mantingui dins un pacte general sobre què cal fer passades les eleccions.

En les llargues reunions a Palau hi han participat, a més del president de la Generalitat, el coordinador general de CDC, Josep Rull; el vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas; el president d’ERC, Oriol Junqueras; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; el diputat de la CUP David Fernàndez, juntament amb Xevi Generó, membre del secretariat nacional; el president de l’ANC, Jordi Sànchez; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals; i el president de l’AMI, Josep Maria Vila d’Abadal. Després s’hi han afegit Magda Casamitjana i Pere Almeda, de Moviment d’Esquerres; i Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, també hi ha participat.

Informació relacionada: 

Les sis coses que resten per pactar avui

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any