Neix Demòcrates de Catalunya, la refundació independentista d’Unió

  • El nou partit ha estat presentat durant un acte multitudinari a Barcelona · Entre més, hi han intervingut Núria de Gispert, Joan Rigol i Antoni Castellà

VilaWeb
ACN/Redacció
12.07.2015 - 13:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sector independentista d’Unió que s’havia agrupat en la Plataforma Hereus UDC 1931 ha presentat avui el nou partit Demòcrates de Catalunya. La presentació pública s’ha fet a la Sala Barts de Barcelona, plena de gom a gom amb un miler de persones i gent que ha hagut de seguir l’acte des del vestíbul. L’ex-president del Parlament Joan Rigol, l’actual presidenta Núria de Gispert i el secretari d’Universitats, Antoni Castellà, han estat les cares més visibles del nou projecte, que han assegurat que neix per ‘estar al costat del president Mas’ i treballar perquè el 27-S s’entengui com un plebiscit i aconseguir la independència de Catalunya. Tots ells han estat molt crítics amb a direcció d’UDC.

Castellà ha explicat que el nou partit neix per ‘salvar’ l’esperit d’UDC ja que ha assegurat que tot i que es perden les sigles no perden l’ànima. ‘Ens poden treure les lletres però no l’ànima d’un projecte fidel al poble i que defensa la independència’, ha declarat.

Segons ha dit, el partit neix amb la voluntat de ser diferents als tradicionals, sense estructures tancades, sense militants i ‘amb voluntaris’, sense secretari general i amb un comitè de govern nacional i territorial ‘iguals’. Ha afegit que l’objectiu d’aquest comitè serà coordinar el debat ideològic i escollit els candidats, que ha assegurat que es farà a través de primàries ‘de veritat’. Sobre si el 27-s hi haurà un candidat de Demòcrates de Catalunya, Castellà ha assegurat que aquest és un dels debats que s’ha de tractar en el si del nou partit.

Ha explicat també que Demòcrates de Catalunya neix com un partit ‘pobre’ perquè no compta amb finançament per part dels bancs i s’han compromès a no endeutar-se demanant diners als bancs. 

Durant tota la presentació, la crítica a l’actual direcció d’UDC, encarnada per Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat constant. Per exemple, Castellà ha dit que el partit neix ‘perquè mai més ningú passi por ni rebi una trucada amenaçadora’. ‘Avui tanquem la porta, passem pàgina i deixem enrere el Palace i tot el que representa’, ha asseverat.

De Gispert ha assegurat que amb la presentació del nou partit acaba ‘l’agonia’ de cinc anys i ha afirmat que volen defensar clarament la independència de Catalunya i deixar enrere aquells que encara defensen un projecte ‘regionalista i autonomista’. En aquest sentit, ha dit que si encara hi ha qui vol defensar ‘una miqueta d’autogovern’ que ho continuï fent. 

La presidenta també ha dit que el nou partit vol sentir la veu del poble ‘i anar AVE amunt i avall a la suite del Palace, a Chile o a Nova York i dient amb tuits que això que es fa a Catalunya no té futur’, en una al·lusió clara a Duran i Lleida. D’altra banda, també ha criticat que els tres consellers d’Unió Ramon Espadaler, Josep Maria Pelegrí i Joana Ortega han estat durant la legislatura ‘al costat de Mas i teòricament del procés’ i han marxat dient que ho feien per coherència. 

Ha afirmat que l’objectiu del partit és contribuir al procés que viu Catalunya ‘per enriquir-lo i eixamplar-lo’ i no defensar terceres vies ni mitges sobiranies. ‘Volem estar al costat del president Mas’, ha dit. En aquesta línia, De Gispert ha defensat que Mas ‘ha donat la cara i s’ha compromès’. 

Per la seva part, Rigol ha defensat que volen la independència per aconseguir la màxima plenitud i desenvolupament del país i per ‘dir no a l’expoli fiscal’.

Demanen sacrificis en pro del procés

Tant Castellà com De Gispert han explicat que el procés per arribar al nou partit no ha estat fàcil i que han viscut un moment ‘trist i difícil’, en paraules de la presidenta, perquè han hagut de trencat amb el seu partit. Castellà ha dit que aquest ha estat el seu ‘sacrifici’ i que ho han fet per ‘fer pinya’ a favor del procés que viu Catalunya. Per això, ha reclamat que la resta de partits i entitats que tenen aquest mateix objectiu també facin els seus sacrificis. 

De Gispert també s’ha dirigit a CDC assegurant que els crítics no haurien trencat la federació sinó que ‘l’han trencat els altres’ i per això ha augurat que mantindran ‘lligams’ amb els convergents. 

Aquetes demandes les han pogut sentir des de la primera família representants de diversos partits i entitats civils. Entre ells Alfred Bosch (ERC), Josep Rull (CDC), el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el president de l’Associació Catalana de Municipis (AMI), Josep Maria Vila d’Abadal i la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, entre d’altres. En l’acte també han participat el fill de Carrasco Pi i Formiguera, Raimon Carrasco.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any