El Pi de les tres branques recupera el seu aspecte original

  • Els treballs per col·locar la branca de més de dues tones s'han fet amb una grua de grans dimensions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.07.2015 - 14:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Pi de les Tres Branques ha recuperat el seu aspecte original i podrà presidirà l’Aplec del proper diumenge 19 de juliol en plenes condicions. Avui s’han realitzat els treballs per recuperar l’estètica de l’arbre monumental després que uns brètols tallessin una de les seves branques el mes de maig de l’any passat. Una grua de grans dimensions ha mogut la branca de més de dues tones de pes per tornar-la a col·locar al seu lloc habitual. L’operació va començar fa uns mesos amb la instal·lació d’uns nervis d’acer per recuperar l’estructura de la branca i aquest dimarts s’ha completat tot el procés amb uns treballs que es preveu que s’allarguin tot el dia amb l’objectiu que totes les parts de l’arbre quedin ben ajustades.

Des de primera hora del matí d’aquest dimecres, els operaris de l’empresa encarregada de la reconstrucció han preparat la branca per poder fer el trasllat amb total seguretat. Els treballs previs han estat més laboriosos que l’operació que s’ha realitzat amb la grua de grans dimensions i que ha consistit en elevar la branca de més de dues tones i traslladar-la uns metres per situar-la al seu punt original. Un altre dels moments més delicats i que ha necessitat més dedicació ha estat la unió amb la part de l’arbre que va quedar dempeus.

Amb aquesta operació s’ha tornat a recuperar l’aspecte original del Pi de les Tres Branques, que va ser víctima d’una bretolada el mes de maig del 2014. ‘Semblava que aquest moment no arribaria mai’, explicava l’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé. El batlle també ha manifestat que els darrers mesos està ‘amb l’ai al cor’ per si hi torna a haver una bretolada i, de fet, fa poques setmanes el Pi Jove també ha estat víctima d’un atac. Davant d’aquesta situació, Solé ha reclamat a la Generalitat la instal·lació d’un sistema de càmeres de seguretat a la zona per ‘garantir la integritat dels arbres monumentals’.

La recuperació del Pi de les Tres Branques ha tingut un cost de 35.000 euros finançats a parts iguals pel Govern la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Eduard Parés, cap de la secció de Gestió d’Espais Naturals de la Generalitat, ha explicat que, després d’un estudi es va optar per ‘fer una reconstrucció fidel de l’original’ i ha reconegut que aquest és l’arbre monumental que ‘ha portat més feina’ dels 200 que hi ha a tot Catalunya. ‘La nostra lluita és que els arbres morts es vegin com un testimoni i no com a llenya’, ha afegit Parés.

L’empresa encarregada de la reconstrucció farà un seguiment els propers dies per comprovar l’estabilitat de l’arbre i ajustar l’estructura en cas que sigui necessari. A l’Aplec que se celebrarà el proper diumenge 19 de juliol ja es podrà comprovar el resultat final de l’operació. ‘Esperem poder fer una gran festa’, ha explicat el batlle de Castellar del Riu, qui també espera que aquell dia hi hagi ‘molta afluència de gent’.

La simbologia del Pi de les Tres Branques

El mes de maig de 2014 uns desconeguts van serrar una de les tres branques del Pi de les Tres Branques del Pla de Campllong, al terme municipal de Castellar del Riu (Berguedà). Els Mossos que van investigar els fets van atribuir-ho a una bretolada, ja que ningú va reivindicar l’acció. Tot i això, el batlle del municipi, Adrià Soler, va apuntar que podia tenir relació amb el procés sobiranista que viu el país, ja que l’emblemàtic pi ja havia patit amb anterioritat algunes pintades.

El Pi de les Tres Branques, de 25 metres d’alçada, es troba situat al terme municipal de Castellar del Riu i simbolitza la unió dels tres territoris que formen els Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Cada any, el tercer diumenge de juliol s’hi celebra un acte politicocultural al seu voltant i Mossèn Cinto Verdaguer li va dedicar un poema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any