CDC i ERC, una mica més a prop

  • CDC acceptaria una llista unitària sense polítics · ERC vol que els partits independentistes siguin al govern de concentració

VilaWeb
ACN – Redacció
07.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fins fa dues setmanes les posicions de CDC i ERC sobre les candidatures independentistes de les eleccions del 27 de setembre eren prou sabudes. Però fa uns quants dies que es van movent, i aparentment s’acosten. Artur Mas va parlar d’una llista impulsada per les entitats sobiranistes, i Junqueras va dir que acceptaria una candidatura unitària de la societat civil, però sense polítics. Finalment, CDC es declara disposada a acordar una llista amb polítics o sense.

ERC vol que la proposta d’Òmnium Cultural mantingui l’estructura originària i que a la llista de la societat civil per al 27-S no hi hagi polítics. ‘La llista de la societat civil és una bona opció. Si ho fem d’una altra manera (amb polítics) ens sembla que no funcionarà’, va dir en una conferència de premsa Sergi Sabrià, portaveu republicà.

ERC —va dir— no posarà ‘línies vermelles’ en la negociació, tot i que partirà d’una posició ideal. Per al partit, la presència de polítics a la llista desvirtuaria el plebiscit únic sobre la independència. Tanmateix, els polítics haurien de formar el govern de concentració posterior. Sabrià va incloure-hi la CUP, i va defensar que formés part de l’acord sobre la llista unitària de la societat civil i es comprometés també amb el futur govern independentista.

La proposta de la societat civil ha passat al primer lloc en l’ordre de preferències d’ERC, però el partit no descarta pas el pacte del 14 de gener. És a dir, si partits i entitats no arriben a cap acord per impulsar aquesta candidatura civil, ERC veuria amb bons ulls que es presentessin tres candidatures independentistes al voltant de CDC, ERC i la CUP, amb elements compartits.

La posició de Convergència

‘Hi hagi polítics a la llista o no, la llista unitària serà la llista de CDC’, deia ahir la portaveu del partit, Mercè Conesa, després de la reunió de l’executiva. Va dir que CDC no posava condicions per a la negociació que comença aquesta setmana, ni tampoc calendaris, i que prioritzaria el consens amb les entitats sobiranistes. Pels convergents, és essencial aconseguir la màxima unitat perquè el 27-S pugui esdevenir un plebiscit. Conesa no va voler fer cap més valoració per no entrebancar les negociacions, però sí que va deixar clar que el seu partit donaria suport a la llista que s’acordés.

Quan li van demanar sobre el paper que hauria de tenir Artur Mas, va demanar ‘extremada prudència’. I insistí a centrar-se a confegir una proposta ‘plural, transversal i guanyadora’. ‘En aquest moment queda molt clar que prioritzarem el màxim consens amb les entitats sobiranistes’, va dir finalment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any