Òmnium proposa una ‘llista per la independència’ per al 27-S amb societat civil i ‘suport explícit’ de partits

  • La presidenta, Muriel Casals, diu que 'és una llista per a començar la desconnexió amb Espanya'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.07.2015 - 11:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta setmana, les delegacions territorials d’Òmnium han dut a terme un debat intern sobre el posicionament de l’entitat respecte a la proposta llançada pel president Artur Mas de cara a les eleccions. Ahir, en una reunió extraordinària de la junta directiva nacional amb els presidents territorials, es va acordar que Òmnium, ‘davant del moment actual excepcional’, faci una crida a la necessitat de convertir el 27-S en un plebiscit i ‘un acte de desafiament a l’estat espanyol’ i que proposi una ‘llista per la independència’, formada per representants de la societat civil i amb el suport explícit dels partits polítics que defensin la creació d’un estat independent.

A la reunió d’ahir a la tarda, en què es va valorar ‘molt positivament l’alta mobilització de les seus territorials’, es va destacar que hi havia ‘pràctica unanimitat’ que Òmnium acceptés el desafiament del president Artur Mas i assumís ‘el lideratge del procés, juntament amb la resta d’entitats de la societat civil’. També hi va haver acord majoritari de ‘crear una taula per a partits i entitats i que aquestes n’assumeixin la coordinació i el lideratge’.

Per tot plegat, l’entitat ‘treballarà des d’ara mateix per a la confluència de tots aquells actors compromesos amb la independència per a sumar i reforçar el caràcter plebiscitari del 27-S i per a garantir la unitat d’acció política i civil en tot moment’.

Finalment, Òmnium ha fet públic que continuarà treballant en l’impuls de la campanya ‘Ara és l’hora’ al costat de l’Assemblea Nacional Catalana per a eixamplar al màxim els partidaris de la independència de cara a les eleccions.

Muriel Casals: ‘És una llista per a començar la desconnexió amb Espanya’

En declaracions posteriors, la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha detallat que la ‘llista per la independència’ hauria de ser marcadament civil, però tenir el suport mínim de CDC, ERC i CUP i també convertir-se en aixopluc per a votants d’unes altres sensibilitats que vulguin l’estat propi. L’objectiu és constituir un parlament que iniciés ‘la desconnexió amb Espanya’ més enllà de la gestió diària del país. Defensa que sigui una llista sense ‘polítics professionals’, però avisa que noms com Artur Mas, Oriol Junqueras i David Fernández són ‘actius’ del sobiranisme. La proposta ja s’ha trasllat als partits i a l’AMI i l’ANC, entitat que segons Òmnium n’hauria d’assumir el lideratge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any