La llista sense partits, pendent ara de la decisió de l’ANC

  • L'entitat ha tancat a les dues la consulta interna, en què a mig matí havien votat 11.000 socis · L'AMI, pendent de la votació i del posicionament d'Òmnium

VilaWeb
Redacció
04.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘No és sols un debat sobre la llista. Aquesta és una opció, però és tan important com gestionar el 28 de setembre i saber com gestionar les complicitats i aliances’, deia ahir el president de l’ANC, Jordi Sánchez, el primer dia de votació de la consulta interna per a definir la implicació que ha de tenir l’entitat en una llista electoral per al 27-S. ‘Segur que els acords ajuden molt més a sumar que a la fragmentació i divisió’, afegia en referència als possibles pactes pre-electorals.

Avui a mig matí, abans de tancar-se les meses a les dues, ja havien passat per les urnes 11.000 socis: uns 6.861 presencialment i més de 4.000 per internet. Sànchez, que va votar ahir a les 17.30 a Gràcia, havia fet justament una crida explícita a la participació: ‘És important una alta participació per a tenir un mandat clar. No ens conformem que guanyi el sí o el no.’ El president de l’ANC va opinar que tot el que signifiqués ‘acostar-se a les xifres de la votació del secretariat nacional’ seria positiu. Aleshores hi van participar més de 7.000 socis dels 34.000 de l’entitat.

Els resultats provisionals no se sabran abans de les set de la tarda.

Per la seva banda, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), va dir que esperaria a saber el resultat del procés intern tant de l’ANC com d’Òmnium per a definir també una posició sobre una hipotètica llista unitària.  ‘Estarem expectants al que decideixin les entitats i anirem amb ells per treballar plegats’, ha assenyalat Josep Maria Vila d’Abadal. L’encara president de l’AMI ha destacat que tot i que ells també es consideren societat civil, ‘qui ho és realment són l’ANC i Òmnium, perquè nosaltres en el fons som gent de partit’. És per això, ha assenyalat, ‘que no tindria sentit que nosaltres passéssim per davant’.

També ahir, el president del grup municipal d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va demanar a tots els polítics que es pronunciessin sobre la possibilitat de presentar el 27-S una llista de la societat civil sense partits. ERC va atribuïr a la societat civil la proposta que va verbalitzar Oriol Junqueras. Segons Bosch, s’ha de tenir molt en compte aquesta opció si en qüestió de mesos s’ha de proclamar la independència. Bosch va recordar que ERC apostava per llistes paraigües sota un lema i full de ruta compartit, malgrat això va defensar que valia la pena considerar la possibilitat d’una llista sense polítics si en qüestió de mesos s’havia de proclamar la independència.

‘Si tothom hi va nosaltres hi serem els primers’, va refermar Bosch, que va fer un emplaçament directe a tots els polítics ‘sense excepció’ perquè es pronunciessin sobre aquesta opció.

 

Informació relacionada:

Guia de la consulta de l’ANC sobre les llistes del 27-S

Sànchez, sobre la consulta de l’ANC: ‘És important una alta participació per tenir un mandat clar’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any