Mig segle de l’únic concert dels Beatles al nostre país

  • Us proposem de recordar amb tot de recursos a internet l'actuació del llegendari grup de pop anglès a Barcelona, el 3 de juliol de 1965

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grans referents de la música pop mundial, els anglesos The Beatles, només van tocar una vegada al nostre país. Va ser el 3 de juliol de 1965, avui fa cinquanta anys, a la plaça Monumental de Barcelona. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr van arribar a l’aeroport del Prat provinents de Madrid i aquell vespre van actuar per a vint-i-cinc mil seguidors durant poc més de mitja hora, en l’últim concert de la ronda europea. Després de dormir a l’Avinguda Palace, l’endemà van tornar a Londres. Tot i la fugaç visita, fou el primer esdeveniment musical de primer ordre a casa nostra i va marcar un abans i un després. Tot plegat, amb el recel del règim franquista.

El concert de fa mig segle es pot recrear a través d’internet, gràcies a cròniques, apuntaments de bloc, galeries fotogràfiques i enregistraments de l’època.

· Beatles 50 años en Barcelona. Web específica que recull moltes fotografies, retalls de premsa i anècdotes relacionades amb la visita dels Beatles a Barcelona, ara fa mig segle. També disposa d’una pàgina de Facebook.

· Ferran Vallejo, a la pàgina The Beatles Help, ha acumulat un munt de fotografies dels dies 2, 3 i 4 de juliol de 1965, corresponents al pas del grup per Madrid, Barcelona i Londres, respectivament.

· Josep Maria Francino, al bloc del Racó dels Beatles, té una completa secció de records del concert amb fotografies dels cartells que circulaven per la ciutat, el programa del concert (presentat pel xòuman Torrebruno) i el repertori, format per dotze temes. També s’hi pot llegir l’exclusiu reportatge sobre la visita dels Beatles que va signar la periodista Joana Biarnés per a la revista ‘Ondas’.

· De tots els visitants famosos i il·lustres de l’hotel Avinguda Palace, inaugurat el 1952 a la Gran Via de Barcelona, sens dubte els que més van marcar-lo van ser els quatre membres de la banda de Liverpool, que el cap de recepció d’aleshores va descriure com a ‘joves, alegres i plens de vida’. La suite que van ocupar el 3 i 4 de juliol de 1965 els Beatles és ara una habitació decorada amb tota la iconografia que va generar aquella visita: les parets són plenes de cròniques dels diaris de l’època sobre el pas dels Beatles per la ciutat, i també hi ha una rèplica del baix de Paul Mc Cartney.

· Al servei a la carta de TVE Catalunya es poden recuperar enregistraments d’arxiu de la visita dels Beatles a Madrid i Barcelona. Hi ha més vídeos per internet sobre els concerts i l’expectació que van generar, com aquest i aquest altre.

· El NO-DO (minut 43.14), el butlletí oficial de la dictadura, també va fer referència als concerts dels Beatles i es va encarregar de destacar que John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr van passar ‘sense gaire pena ni gaire glòria‘ per Madrid i Barcelona. I és que en tots dos concerts el grup anglès no va omplir, tant per l’elevat preu de les entrades (entre 75 pessetes i 450) com per la pressió policíaca i política de la dictadura, que va acceptar a desgrat la visita del grup. A The Beatles Bible es recull el record de Paul McCartney del concert barceloní: ‘Recordo de tocar en una gran plaça de bous a Barcelona, on el batlle tenia un gran seient com tota la gent rica. Però el jovent, el nostre públic real, era fora de la plaça. Això ens emprenyava: ‘Per què toquem per a tota aquesta colla d’autoritats? Hauríem d’estar tocant per a la gent de fora. Deixeu-los entrar…’ Però, és clar, no ho van fer.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any