Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  03.07.2015  06:00

Comença la consulta de l'ANC en ple debat de la llista sense partits

Junqueras va obrir la porta a fer una llista única independentista sense participació de polítics · La CUP diu que escoltarà la proposta de les entitats

Men?ame
 

Els socis de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es pronuncien entre avui i demà sobre la implicació de l'entitat en la configuració de les candidatures independentistes pel 27-S. Arran de la petició del president Artur Mas, el secretariat de l'entitat va decidir de fer una consulta interna dels 34.768 socis de l'ANC amb dret de vot. La consulta es fa en ple debat sobre la possibilitat de confegir una llista unitària i transversal sense participació de polítics ni de partits. Abans-d'ahir va ser el president d'ERC, Oriol Junqueras, qui va expressar la predisposició a pactar una llista amb aquestes condicions. A continuació, el diputat de la CUP Quim Arrufat va dir que escoltarien 'quina formulació podien fer les entitats sobiranistes' i, sobretot, 'quin programa tindria' la candidatura.

Arrufat va dir: 'Més que les propostes de Mas o Junqueras, escoltarem quina formulació poden fer de tot plegat les entitats sobiranistes, quin marge temporal i material creuen possible per a articular tot això i amb quin programa polític s'ha de presentar.' I va afegir: 'No entendríem que una llista de la societat civil que es presentés per convertir el 27-S en plebiscitari no tingués al cap que també hi ha una excepcionalitat social, una misèria, pobresa i atur que no s'acaben, que s'enfonsen en la població.'

Per una altra banda, l'ANC i Òmnium van rebre amb satisfacció la predisposició de Junqueras: 'Valorem positivament el gest d'ERC de buscar espais que sumin i que reforcin la idea plebiscitària', va dir Jordi Sànchez. Ara, ni l'ANC ni Òmnium no entren a valorar cap proposta perquè es troben enmig del procés de consulta interna sobre la implicació que han de tenir en les eleccions. 'Ara l'ANC no ha de valorar cap fórmula. Primer hem de saber què diu el soci. Si ens diu que sí ens hi posarem de valent i analitzarem la fórmula. Valorem positivament l'actitud de l'obertura al diàleg i de buscar propostes', va declarar Sánchez.

Si els socis de l'ANC voten majoritàriament sí en la consulta interna d'avui i demà, el secretariat estudiarà com traduir políticament aquest sí. I escometrà un procés de discussió amb entitats com ara Òmnium i l'AMI i amb els partits per a trobar la fórmula electoral més adient. 'Caldrà cercar fórmules imaginatives. Perquè la foto final, el resultat de les tres setmanes de debat intens de les entitats i partits, ens permeti de veure que encarem amb capacitat d'èxit el 27-S. És important d'expressar la imatge de la il·lusió. Nosaltres pressionarem molt els dirigents polítics perquè arribin als acords que calen per a assolir l'èxit', va explicar ahir Sánchez en la presentació de la mobilització de l'Onze de Setembre a la Meridiana de Barcelona.

La pregunta i la votació

La pregunta que hauran de respondre els socis és la següent: 'Vol que l'ANC busqui les complicitats necessàries amb altres entitats i forces polítiques per impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?'

En cas que guanyi el sí l'Assemblea farà una proposta electoral als partits independentistes amb l'objectiu de cercar la màxima unitat. L'objectiu serà que el 27-S hi hagi el mínim nombre de llistes independentistes i que s'identifiquin amb una marca comuna i inequívoca. Si és necessari, que siguin integrades per persones de la societat civil. Els partits hauran de presentar un programa electoral amb punts compartits i fer campanya amb actes que reforcin el missatge del sí.

Votar no vol dir que l'ANC no ha d'acceptar de fer una proposta electoral als partits i, per tant, ha de mantenir-se al marge del procés electoral del 27-S. L'Assemblea només ha d'orientar la seva acció en la campanya d'estiu i l'organització de la Diada amb l'únic objectiu d'obtenir una majoria de vots a favor de la independència.

Tenen dret de vot els membres de ple dret de l'Assemblea al corrent de pagament, d'acord amb el cens actualitzat el 26 de juny. Podran votar en centres repartits pel país, divendres entre les 17.00 i les 21.00 i dissabte entre les 10.00 i les 14.00. Per votar electrònicament, s'haurà d'escannar el document d'identitat i la butlleta de votació, que es pot descarregar del portal de l'Assemblea. Els resultats provisionals se sabran dissabte a la nit i la setmana que ve es publicaran els definitius, quan s'hagi comptat el vot rebut per via electrònica.

Òmnium decideix aquest cap de setmana

Òmnium Cultural va fer pública la setmana passada la seva posició sobre la proposta del president de la Generalitat, Artur Mas, a les entitats civils de confeccionar una llista per al 27-S amb la màxima unitat. L'entitat presidida per Muriel Casals ha 'acceptat el repte' de Mas i ha 'assumit el rol de lideratge' en el procés cap a la independència. Però la posició definitiva no es prendrà fins aquest cap de setmana. Aquests dies, les assemblees territorials han debatut sobre la declaració d'Òmnium i es reuniran avui amb la junta directiva nacional per recollir totes les conclusions i donar-hi una resposta definitiva.

Entre dimarts i ahir, es van reunir la majoria d'assemblees territorials, que fan juntes obertes perquè tots els socis valorin la posició feta pública per la direcció. No es tracta de sotmetre-la a votació, expliquen fonts de l'entitat, sinó de fer-ne valoracions, comentaris o esmenes. Són, doncs, reunions més qualitatives que no pas quantitatives. Després d'aquests debats, les actes de cada junta oberta es portaran demà a la reunió dels presidents territorials i la junta directiva nacional.

Aquesta reunió nacional haurà de servir per a ratificar els tres punts de la declaració d'Òmnium, amb les esmenes que s'hagin considerat per consens. És previst que demà a la tarda Òmnium ja tingui una posició definitiva sobre la proposta de Mas, que coincidirà amb el recompte de la votació entre els socis de l'ANC, que s'acaba també demà. A més, la tercera entitat sobiranista de relleu, l'AMI, es reuneix avui per a validar la decisió de l'executiu d'acceptar la proposta d'Artur Mas.

Men?ame