Junqueras, obert a fer una llista unitària sense polítics

  • Seria una candidatura formada per la societat civil i impulsada des de les entitats sobiranistes

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, està disposat a retirar la candidatura d’ERC al 27-S si la societat civil impulsa una candidatura sense polítics. En una entrevista ahir a Onda Cero, va dir que els militants d’ERC serien ‘els primers d’acceptar’ una oferta d’aquestes característiques, sempre que la resta de partits independentistes també renunciessin a presentar-se. ‘No serem mai cap obstacle’, va subratllar. Segons ell, si aquesta candidatura ciutadana guanyés les eleccions hauria de proclamar la independència i acabar les estructures d’estat per convocar, a continuació, unes eleccions constituents a les quals sí que es presentarien els partits.

Escolteu tot seguit les declaracions de Junqueras:

‘Si globalment fa una proposta d’aquesta mena i això és acceptat per tothom, nosaltres també ho acceptaríem. Serem els primers d’acceptar-ho’, va dir, quan li van preguntar sobre una hipotètica llista de la societat civil sense militants dels partits polítics. ‘Vol dir exactament això, que no en formaríem part. Que aquells que som militants de partits polítics o diputats no hi seríem. Si ens fan una proposta d’aquest tipus nosaltres no serem mai cap obstacle ni cap trava’, ha subratllat.

‘El meu futur polític i el dels diputats d’ERC és absolutament irrellevant comparat amb el futur polític col·lectiu d’aquest país –va afegir–. Si hem de fer cap passa al costat per ajudar a una llista de caràcter civil, endavant.’ Junqueras va garantir que aquesta candidatura ‘per fer la independència’ tindria tot el suport d’Esquerra.

En opinió de Junqueras, els qui formessin part d’aquesta candidatura única independentista ‘constituirien el parlament, culminarien les estructures d’estat i farien la declaració d’independència’. A continuació, ‘convocarien unes eleccions de caràcter constituent per escollir el primer parlament de la nova república independent’. Els partits polítics sí que es presentarien en aquests comicis constituents. Aquest nou període hauria de culminar amb un referèndum per ratificar la constitució del nou estat.

Junqueras havia declinat fins ara de fer declaracions públiques que anessin més enllà de l’acord del 14 de gener, en el qual Artur Mas i ell van planificar unes eleccions amb diverses candidatures independentistes i en què les entitats sobiranistes es mantindrien neutrals. Però ahir no va tenir cap dificultat a parlar d’una situació hipotètica en què la societat civil agafaria tot el protagonisme del 27-S i dels mesos posteriors.

Com que es tracta d’una hipòtesi, Junqueras va tornar al present per dir que l’acord del 14 de gener era el millor instrument per a aconseguir una majoria independentista al parlament. ‘La millor fórmula és la pactada el 14 de gener. Ara, si el conjunt de la societat civil proposa una llista només de persones de la societat civil, sense polítics, estic segur que jo i els diputats d’ERC no seríem cap obstacle’, va remarcar.

 

Informació relacionada:

ERC aconsella de votar sí a la consulta de l’ANC

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any