Iceta elimina el referèndum del programa del PSC perquè el 9-N ja es va opinar sobre la independència

  • El candidat socialista diu que ara toca 'saber si els ciutadans volen un nou acord amb Espanya' i se centra en impulsar una reforma constitucional referendada

VilaWeb
ACN
01.07.2015 - 15:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Primer pas del PSC cap al programa per al 27-S. Miquel Iceta ha explicat les línies mestres de la seva proposta, que ara consultarà amb sectors socials. Si en les passades eleccions Pere Navarro va concórrer plantejant un referèndum ‘acordat amb Espanya’ sobre la independència, Iceta ha canviat el pas, elimina aquesta proposta i la substitueix per una aposta per la reforma constitucional que, posteriorment, hauria de ser referendada per espanyols i catalans. Segons Iceta, des dels anteriors comicis ‘el que ha passat és el 9-N, on ja es va cridar a opinar sobre la independència i vam veure que no eren majoria’. ‘Ara volem saber si els ciutadans volen un nou acord amb Espanya’, ha sentenciat.

Miquel Iceta ha engegat, ara que ja és candidat ‘de facto’ del PSC en no tenir rival a les primàries, la campanya per donar a conèixer el programa amb el que concorrerà a les eleccions del 27 de setembre. Amb un document de bases que ha elaborat el partit, ara el PSC iniciarà una ronda de consultes amb entitats socials, sindicals i associatives de Catalunya perquè facin ‘aportacions, suggeriments, crítiques i assenyalin encerts i mancances’, amb l’objectiu de millorar el programa definitiu.

En aquest document, però, Iceta consuma el gir que ja havia iniciat des que és primer secretari, passant de la proposta del referèndum sobre la independència ‘legal i acordat’, a centrar-se en la reforma constitucional com a idea marc per resoldre el ‘problema de l’encaix de Catalunya amb la resta d’Espanya’.

A les passades eleccions, l’aleshores cap de llista i primer secretari del PSC, Pere Navarro, va concórrer amb un programa on s’apostava per una reforma de la constitució espanyola, però on també es proposava clarament que els ciutadans de Catalunya ‘decidissin lliurement sobre qualsevol proposta de canvi substancial de les relacions entre Catalunya i Espanya, acordada entre les institucions catalanes i espanyoles, a través d’un referèndum en el qual es plantegi una pregunta clara a la qual s’hagi de respondre de forma inequívoca, acceptant o rebutjant el projecte sotmès a consulta’. A més, el PSC es comprometia també a ‘promoure les reformes necessàries perquè els ciutadans de Catalunya puguin exercir el seu dret a decidir a través d’un referèndum o consulta acordat en el marc de la legalitat’. Per completar el missatge, el lema de la campanya electoral de Navarro va ser ‘Referèndum sí, independència no’.

Ara, però, Iceta abandona aquest referèndum d’independència, l’elimina del programa i se centra únicament en la reforma constitucional. ‘No s’inclourà un referèndum sobre la independència. Volem un referèndum sobre el federalisme, sobre l’Estat federal, sobre un nou acord amb la resta d’Espanya’, ha sentenciat Iceta, assegurant que aquesta consulta seria la que validaria o no la reforma ‘a tota Espanya, i també a Catalunya’.

I és que per al líder del PSC, des dels anteriors comicis fins ara hi ha hagut un fet que justificaria aquest canvi de paradigma: el procés participatiu del 9 de novembre. ‘El 9-N el Govern va cridar a opinar sobre la independència i nosaltres ara volem cridar a opinar sobre un nou acord amb Espanya. No hem menystingut mai el 9-N, no vam participar però respectem molt a la gent que ho va fer. Vam veure que hi ha molt agent que aspira a la independència però que no són majoria i ara volem saber si estan disposats a validar en referèndum un nou acord amb Espanya’, ha explicat Iceta.

A més, el socialista creu que l’aposta de la reforma constitucional és la més vàlida perquè ‘els principals partits espanyols, excepte el PP, diuen que cal una reforma constitucional’. ‘El PP ja no tindrà capacitat de bloquejar-la en la propera legislatura’, ha dit, tot apuntant que perquè la ‘solució’ que proposen i que veu com a ‘viable’ serà possible ‘després dels canvis de govern a Catalunya i a Espanya en paral·lel’ el 27-S i a les eleccions al congrés espanyol. ‘El procés requereix d’un gran acord i de molta negociació. I hauríem de començar a treballar-lo des del primer moment’, conclou Iceta.

Els pactes a l’esquerra després del 27-S

Insistint en el que ja va dir dimarts al vespre, Iceta s’ha mostrat favorable a potenciar un acord de les forces d’esquerres a Catalunya després del 27-S per propiciar així un nou executiu de progrés. ‘Estem en disposició a treballar lleialment, col·laborar i debatre amb les esquerres per una alternativa a Catalunya. Però des de les nostres posicions i el nostre programa. Programa, programa, programa. El què fem és el que ens hem de posar d’acord; el qui ho decidiran els ciutadans a les urnes i ja arribarem a acords els partits aleshores’, ha dit, tot recordant que ‘al PSC ens agradaria que la nostra fos la primera força d’esquerres, però aquesta és una decisió dels catalans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any