Guia de la consulta de l’ANC sobre les llistes del 27-S

  • Tot el que cal saber sobre el procés de debat i deliberació arran de la proposta del president Mas de confegir una llista cívica per a les eleccions

VilaWeb
Redacció
02.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Divendres i dissabte, els socis de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) es poden pronunciar sobre la proposta que va fer el president Artur Mas a les entitats sobiranistes de confegir una candidatura àmplia de la societat civil amb la seva participació, si així ho volien. Arran de l’envit de Mas, el secretariat de l’ANC va decidir de fer una consulta interna –prevista al full de ruta i ponència política aprovada a l’assemblea general del 12 d’abril a Lleida– sobre quin paper ha de tenir l’entitat en la preparació de les candidatures per al 27-S. Us oferim la informació pràctica i orientativa sobre la consulta.

La pregunta

La pregunta que han de respondre els socis és la següent: ‘Vol que l’ANC busqui les complicitats necessàries amb unes altres entitats i forces polítiques per a impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat, per a garantir el caràcter plebiscitari del 27-S que ens porti a la independència de Catalunya?’

Respondre sí o respondre no

En cas que guanyi el sí, l’Assemblea farà una proposta electoral als partits independentistes amb l’objectiu de cercar la màxima unitat. La proposta pretén que el 27-S hi hagi el mínim nombre de llistes independentistes i que s’identifiquin amb una marca comuna i inequívoca. Si és necessari, que siguin integrades per persones de la societat civil. Els partits hauran de presentar un programa electoral amb punts compartits i fer campanya amb actes que reforcin el missatge del sí.

Votar no vol dir que l’ANC no ha d’acceptar de fer una proposta electoral als partits i, per tant, s’ha de mantenir al marge del procés electoral del 27-S. L’Assemblea només ha d’orientar la seva acció en la campanya d’estiu i l’organització de la Diada amb l’únic objectiu d’obtenir una majoria de vots en favor de la independència.

Quants socis poden votar, quan i a on

Un total de 34.768 socis de l’ANC poden votar en la consulta interna sobre la proposta d’Artur Mas que es fa divendres i dissabte, bé presencialment o bé per correu electrònic. Tenen dret de vot els membres de ple dret de l’Assemblea al corrent de pagament, d’acord amb el cens actualitzat el 26 de juny. Poden votar en 178 centres repartits pel país, divendres (17-21) i dissabte (10-14). És important de consultar la llista de centres on es pot votar perquè alguns d’aquests només obriran un dels dos dies. Per votar electrònicament, s’haurà d’escannar el document d’identitat i la butlleta de votació, que es pot descarregar al portal de l’Assemblea.

El resultat

El resultat provisional se sabrà dissabte a la nit i la setmana que ve se’n publicaran els definitius, quan s’hagi comptat el vot rebut via electrònica.

En favor d’una sola llista?

L’entitat ha demanat als socis que es mobilitzin per anar a votar perquè el secretariat tingui el suport necessari ‘per seure amb les forces polítiques i reforçar el caràcter inequívocament plebiscitari de les eleccions’. El secretariat insisteix que la consulta no és cap procés contra ningú. També deixa clar que un sí a la pregunta de l’ANC no implicarà que l’entitat faci automàticament cap llista electoral: ‘Un sí posarà sobre la taula el debat sobre les llistes i ens permetrà d’obrir converses amb partits i entitats per a cercar nous punts d’acord.’ Al marge del resultat de la consulta, segons Sànchez ‘totes les candidatures que vulguin la independència en les eleccions del 27-S tindran el suport de l’ANC’.

Exigència sobre l’endemà del 27-S

Jordi Sànchez ha volgut posar l’atenció en l’endemà del 27-S. I ha emplaçat CDC, ERC i la CUP a definir de manera imminent com serà el govern a partir del dia 28 i no esperar a saber el resultat del 27-S per aa pactar les línies bàsiques d’actuació: ‘Si us plau, pacteu ara les condicions perquè en l’horitzó del dia 28 de setembre hi hagi un govern sòlid i estable i comenci el procés d’independència al parlament.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any