La Comissió Europea demana als grecs que votin sí en el referèndum de diumenge

  • El president, Jean-Claude Juncker, diu sentir-se 'decebut i traït' per Tsipras

VilaWeb
ACN
29.06.2015 - 15:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha advertit avui que un no de Grècia en el referèndum de diumenge voldrà dir donar l’esquena a l’Eurozona i a la UE. ‘Un no voldrà dir, independentment de la pregunta, que Grècia diu no a Europa’, ha defensat Juncker. ‘Tot el planeta considera que un no grec significa que Grècia vol allunyar-se de l’Eurozona i d’Europa’, ha reblat. I s’ha declarat ‘decebut i traït’ pel primer ministre grec, Alexis Tsipras, i per ‘l’espectacle’ del cap de setmana, quan es van trencar les negociacions per la convocatòria del referèndum. ‘S’ha de votar sí’, ha demanat Juncker.

‘S’ha d’entendre, comprendre, que el missatge del no serà desastrós, i per això demano al poble grec que voti sí independentment de la pregunta que es faci’, ha assegurat Jean-Claude Juncker. El luxemburguès ha apel·lat als ‘grecs nobles, valents, treballadors’ que votin ‘sí’ per ‘continuar sent membres de l’Eurozona’. ‘El seu lloc és millor a Europa i a l’Eurozona’, ha reiterat.

‘Demano al poble grec que voti sí perquè així enviarà una senyal a Grècia i els altres països de l’Eurozona’, ha dit el president de la Comissió Europea. Juncker ha demanat ‘al poble grec, responsable i conscient del rol nacional i europeu que es juga’ que voti pensant en el ‘missatge que es rebrà als altres països de l’Eurozona i la UE’. Un sí, ha reiterat, ‘voldrà dir que Grècia vol seguir amb els altres països de l’Euro i la UE’. ‘No ens hem de suïcidar perquè tinguem por a la mort’, ha avisat.

Jean-Claude Juncker ha dit que celebrar el referèndum és ‘un dret del poble grec’ però que li va sorprendre la decisió de Tsipras. ‘Em va decebre’, ha admès el president de la Comissió Europea, que ha reiterat que ‘com a polític, i com a humà’ ho ha ‘intentat tot’ per arribar a un acord. ‘I ho saben’, ha afegit. ‘Hem mogut muntanyes fins a l’últim minut per arribar a un pacte, fins que les autoritats gregues van tancar la porta’, ha dit Juncker, que creu que ‘tots els elements per l’acord eren sobre la taula’.

Juncker ha defensat que la Comissió Europea no presentarà cap nova proposta a Grècia, i que la decisió del govern de Tsipras de trencar les negociacions es va fer en el ‘pitjor moment possible’. L’Eurogrup ‘estava preparat per discutir mesures sobre el deute’, ha dit Juncker, en relació a una possible reestructuració del deute grec, en base als pactes que el propi organisme va fer amb el govern grec l’any 2012.

El president de la Comissió Europa ha defensat que la proposta de les institucions no inclou ‘retallades dels salaris’ ni tampoc ‘retallades de les pensions’. ‘És un paquet que crea més justícia social, més creixement, i una administració més moderna i transparent’, ha defensat Juncker, que creu que els grecs haurien de votar coneixent ‘tota la història i la veritat’. ‘Han de saber que per part nostra la porta encara és oberta’, ha reiterat el luxemburguès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any