El Consell d’Europa admet a tràmit una moció sobre el dret de decidir de Catalunya

  • El danès Jacob Lund, vice-president de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa, ha presentat el text, signat per trenta membres del Consell

VilaWeb
Redacció
26.06.2015 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell d’Europa ha admès una moció de resolució sobre el dret de decidir de Catalunya. La hi ha presentada el diputat danès Jacob Lund, un dels vice-presidents de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, secretari de la delegació danesa i membre del grup socialista. Lund ha aplegat trenta signatures per poder presentar el text, deu més de les que requereix aquest tràmit. Entre els signants, hi ha membres de diversos grups polítics de la cambra.

A la moció es recull el dret d’autodeterminació de Catalunya i es defensa que el debat s’ha de fer a escala europea. S’hi destaquen els punts següents:

«1. El Consell d’Europa hauria d’examinar la qüestió de l’autodeterminació de Catalunya, i de més regions europees on s’intenti impedir que la població exerceixi el seu dret d’autodeterminació.

2. A més, la discussió sobre la independència hauria de tenir lloc en un context de diàleg pacífic i democràtic entre la regió en qüestió i el govern de l’estat.

3. S’hauria d’encoratjar a aconseguir un diàleg pacífic i democràtic, amb respostes constructives a la situació, tal com han fet alguns membres del Consell d’Europa: el Regne Unit, Dinamarca, Suècia i Noruega.

4. Europa hauria d’impulsar les millors pràctiques en qüestions d’autodeterminació a tot el continent, i no pas les pitjors.»

Aquesta moció és un pas més, fruit de la col·laboració de l’ANC de Dinamarca amb els diputats danesos per al debat sobre l’autodeterminació de Catalunya. El mes passat el dret de decidir ja es va portar a debat i votació al parlament danès. Ara, com aleshores, el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) també ha participat en la iniciativa.

Un cop admesa a tràmit, la moció serà estudiada a la mesa del consell i, quan sigui ratificada, es farà arribar a un comitè perquè en prepari un informe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any