Ximo Puig, investit president de la Generalitat

  • Podem ha donat un 'suport crític' al socialista, amb el vot favorable de només 8 dels 13 diputats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció-ACN
25.06.2015 - 18:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El socialista Ximo Puig ha estat investit nou president de la Generalitat Valenciana amb el suport de 50 diputats, el mínim per a la majoria. PSPV, Compromís i 8 dels 13 escons de Podem han votat a favor; els 44 de PP i Ciutadans en contra. Podem ha justificat l’abstenció de 5 dels seus diputats assenyalant que volia donar suport ‘crític’. La votació s’ha produït després d’una sessió en la qual Puig ha defensat amb fermesa la millora del finançament, assenyalant que els valencians ‘estem exhaustes d’ofrenar noves glòries a Espanya’. El pronunciament i la integració de Compromís al govern ha estat esgrimit per C’s per al vot en contra. El PP ha defesant que ha estat el més votat.

El socialista Ximo Puig ha estat investit aquest dijous president de la Generalitat Valenciana després de 20 anys de governs del Partit Popular. Puig serà el sisè president des de la recuperació de l’autogovern valencià (el segon socialista després de Joan Lerma) i governarà amb el suport explícit dels 23 diputats socialistes, els 19 de Compromís (que entrarà a formar part del govern) i 8 diputats de Podem, que amb l’abstenció de cinc dels seus escons ha volgut fer visible el suport crític al dirigent del PSPV-PSOE.

El nou cap del Consell ha sumat així els 50 diputats necessaris per a la majoria absoluta de la cambra i evitar una segona votació. El grup popular i Ciutadans han votat en contra. Puig prendrà possessió del nou càrrec de president de la Generalitat Valenciana en una nova sessió de les Corts Valencianes aquest pròxim diumenge, una vegada que l’aprovació en la sessió d’investidura sigui publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Abans el Consell General de Compromís ratificarà l’acord de govern aquest pròxim dissabte.

Fabra: ‘Al tripartit només l’uneix l’odi al PP’

El síndic del PP, Alberto Fabra (president sortint) ha estat el primer en felicitar Ximo Puig acostant-s’hi al seu escó de l’hemicicle entre els aplaudiments dels diputats favorables i part dels populars. Durant la seva intervenció a la investidura, Fabra ha assegurat que ‘no permetrà que el front d’esquerres tiri per terra el que s’ha aconseguit’.

El dirigent del PP ha afegit que al tripartit ‘només li uneix el seu odi al PP’ i ha dit que el seu grup votarà que no perquè ‘el nostre partit ha estat el més votat, l’opció majoritària de centre preferida per la ciutadania i els 658.000 valencians que ens van donar el seu vot no el volien a vostè com a president.

Punset: ‘Allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant a l’aldea’

Especialment crítica ha estat la portaveu de C’s, Carolina Punset, que ha expressat el seu vot en contra assenyalant que Ximo Puig ha pactat amb ‘el populisme i el nacionalisme’. Punset s’ha centrat en la llengua per criticar la immersió lingüística i afegir que ‘allà on triomfa la immersió lingüística estem tornant a l’aldea’.

La dirigent de C’s també ha dit que ‘no existeix un nacionalisme moderat, sempre és un camí per a la independencia’ i ha remarcat que els estatuts del Bloc (membre de la coalició Compromís) així ho preveuen.
Punset ha recordat la situación del PSC al tripartit i ha advertit el perill que Ximo Puig acabi fagocitat i li ha retret que hagi dit al discurs d’investidura que els valencians están ‘exhaustes d’ofrenar noves glòries a Espanya’.

‘D’aquí a l’Espanya ens roba hi ha un pas’, ha incidit.

Oltra remarca el suport necessari per crear les bases per a un nou país

La portaveu de Compromís, Mónica Oltra, de la seva banda, ha dit que la coalició donaría suport Ximo Puig però no ‘amb un xec en blanc’ però un vot a favor ‘necessari per crear les bases per a un nou país’. Oltra ha promès ‘valentía’ i ha advertit que hi haurà dificultat i ‘forces que treballaran en contra d’aquest pacte’.

La portaveu ha apostat per una nova etapa marcada pel diàleg i ha confiat en dur a terme els punts acords en el pacte del Botànic entre Podem, Compromís i el PSPV-PSOE.

Podem aposta per un ‘sí crític’

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha dit que la seva formació donaria ‘un sí crític’ a Ximo Puig i ha anunciat que 5 dels 13 diputats s’hi abstindrien i que la resta hi votaria a favor. Montiel ha dit que la seva formació ‘no venim a calar foc a la barraca’ i que ‘no no som gent que vol destruïr allò que funciona, volem estar al servei dels ciutadans’ . El diputat ha promèr ser ‘una eina per dur la veu del carrer a les institucions’ i ha dit que ‘s’han acabat els partits bombolla, que no fa més que mirar-se el melic, pensant en salaris i comissions’.

 

Informació relacionada:

Ximo Puig: ‘Estem cansats d’ofrenar glòries a Espanya’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any