Mas acusa l’oposició de dir falsedats sobre el model sanitari per fer-lo fora del govern

  • El conseller de Salut diu el finançament és un dels objectius principals del model · Recorda que amb un 24% menys de pressupost no s'ha tocat ni la universalitat ni la cartera de serveis

VilaWeb
ACN
17.06.2015 - 11:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat l’oposició de dir falsedats sobre el model sanitari per fer-lo plegar. ‘Com que el lema és ‘Traiem el Mas’, tot s’hi val. Això em recorda el “Váyase, señor González” del PP’, ha recriminat en el ple monogràfic sobre salut. Ha recordat que el tripartit havia impulsat el Consorci Sanitari de Lleida i que volia a treure a concurs la gestió de l’Hospital Ernest Lluch de Cerdanyola. ‘Volen dir que els privatitzadors no eren vostès?’, ha dit a PSC i ICV-EUiA. Ha negat irregularitats de la Generalitat en el cas Innova, abans i ara, però sí que els ha demanat que expliquessin els detalls de la creació d’aquest hòlding.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reclamat un pacte nacional de salut amb l’acord de totes les forces polítiques i ha recordat que alguns dels partits de l’oposició no havien volgut seure al costat del sector sanitari per elaborar la llista de prioritats a debatre. També ha dit que les ‘irregularitats’ que assenyala la Sindicatura de Comptes no són corrupció sinó irregularitat en el compliment de normes complexes. Així mateix, ha negat que hi hagués privatitzacions i ha dit que eren canvis en la gestió de serveis. Ha recordat que amb una davallada del 24% de pressupost no s’havia tocat ni la universalitat ni la cartera de serveis en salut.

ERC elogia el model sanitari català però insta a millorar-lo

El president d’ERC Oriol Junqueras i la diputada Alba Vergés han elogiat el model sanitari català, basat en centres titularitat de la Generalitat i centres concertats propietat de consorcis públics o entitats sense ànim de lucre. Segons ells, aquesta diversitat és positiva i reflecteix la història del país en matèria sanitària. Tot amb tot, han admès que aquests últims anys havia mancat finançament, a causa de les estretors pressupostàries del govern. També troben que calen millores en la gestió, la governança, la contractació i la transparència, i han instat la resta de partits a aprovar una llei general sanitària per consens.

PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP critiquen la privatització del model

PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP han defensat els motius pels qual havien demanat el ple monogràfic sobre salut. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha retret al govern de CiU que hagués ‘erosionat greument’ el sistema sanitari. Iceta ha criticat les ‘fortes retallades’ del govern d’Artur Mas i ha dit que el sistema sanitari corre un ‘greu perill’. També ha retret al govern que no tingués la sanitat entre les seves prioritats. ‘Mas, si el sistema pateix grans tensions i ha tingut retrocés en els darrers anys és per la gestió del seu govern i a causa de les retallades’, ha dit.

El president del grup parlamentari d’ICV-EUIA, Joan Herrera, ha començat la intervenció retraient al govern que incomplís ‘sistemàticament’ en matèria de salut les resolucions aprovades al parlament. També ha lamentat que les entitats del sector no tinguessin veu en aquest ple monogràfic i ha manifestat que al seu grup li hauria agradat que el govern tingués un ‘to democràtic’ amb les plataformes relacionades amb la salut. Pel que fa al model actual, Herrera ha denunciat que hi ha un ‘sector negoci’ i ha proposat de canviar el sistema amb una llei que garanteixi que el lideratge sigui públic.

Albert Rivera, de Ciutadans, ha demanat que el ple monogràfic no servís perquè les partits ‘es tirin els plats pel cap’ i ha reivindicat un ‘debat seriós’ sobre el sistema sanitari. El seu objectiu, ha dit, és que amb aquest ple es posin les primeres pedres perquè ‘governi qui governi, hi hagi un model sanitari que tots defensem’. Rivera ha denunciat que el sistema actual ‘barreja’ la gestió pública i la privada, un fet que ha portat a un model en què es fa negoci i en què sorgeixen casos de corrupció. ‘La corrupció ha arribat a tot arreu, també a la sanitat. La sanitat també ha estat objecte dels taurons de la corrupció que han volgut aprofitar el sistema sanitari’, ha afegit.

Finalment, la diputada de la CUP, Isabel Vallet, ha lamentat que hagués hagut d’esclatar el cas Innova per forçar un ple que, segons ella, s’havia d’haver fet el primer any de legislatura. La CUP creu que el debat del ple monogràfic no s’ha de centrar en els casos de corrupció, ni tampoc en la falta de pressupost en aquest àmbit, ni en la falta de transparència i control. Vallet vol que el tracti del model sanitari de ‘cohabitació públic i privat’.

Un sistema que, segons la CUP, és un model ‘corruptor que potencia les portes giratòries’ i que, en definitiva, configura un sistema de salut ‘feudal’. D’una altra banda, també ha dit que era un model classista perquè havia fet augmentar les desigualtats entre pobres i rics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any