Artur Mas: ‘Amb la independència Catalunya serà un pol d’estabilitat per a Europa i el Mediterrani’

  • El president de la Generalitat tanca la sèrie de VilaWeb English 'Faces of Independence'

VilaWeb
Redacció
15.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquesta entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, és la número cent i l’última de la sèrie ‘Faces of Independence’, impulsada des de VilaWeb English i pensada per a difondre a l’estranger els raons i els arguments per la independència de Catalunya. Durant moltes setmanes hem publicat a VilaWeb les consideracions de personalitats molt diverses del país, des de polítics a científics, passant per actors, músics, escriptors i un llarg etcètera. Trobareu ací totes les entrevistes fetes en aquesta sèrie.

—Per què aneu a favor de la independència?

—Per la gent. El moviment d’independència va començar d’una manera espontània, com un moviment de base. En contra del que opinen alguns, cal deixar clar que no ha estat idea de cap polític radical ni de cap partit irresponsable. Aquest procés ve des de baix, de la gent del carrer, i és en la mesura que s’ha fet tan important que els partits polítics i jo mateix ens hem adonat que la nostra obligació no podia ser cap altra sinó ajudar a fer realitat el desig de la gent de votar quin volien que fos el seu futur polític.

—Quina contribució faria una Catalunya independent al món?

—Catalunya serà un pol d’estabilitat per a Europa i el Mediterrani, per al sud d’Europa. No tan sols un pol d’estabilitat econòmica i financera, sinó també en termes de seguretat i de coexistència social i intercultural a la Mediterrània occidental.

Som un país creatiu i innovador pel que fa als negocis. Barcelona és una ‘smart city’ que ha esdevingut un centre tecnològic important, una mena de Silicon Valley del sud d’Europa. Som la segona regió d’Europa a rebre ajuts de recerca universitària. Més de 5.500 empreses estrangeres treballen a Catalunya i nosaltres fem un paper molt important pel que fa a l’atracció d’empreses estrangeres a Espanya.

Volem ser bons veïns, veïns fiables i contribuïdors nets al pressupost de la Unió Europea. I en cap cas no volem problemes amb les altres nacions, encara menys amb Espanya, amb què sempre tindrem importants lligams històrics, familiars i culturals. La geografia en ha posat junts i sempre serem amics d’Espanya. L’únic problema és que la relació que tenim ara no funciona. Nosaltres no diem a Espanya com ha de ser. Espanya serà com voldrà, amb el seu govern centralitzat, la seva monarquia i les seves prioritats. I Catalunya ha de ser també com vulgui. Sense que cap dels dos imposem condicions a l’altre.

I, pel que fa a les relacions internacionals, ja ho he dit moltes vegades: Catalunya serà un ‘partner’ fiable que assumirà des del primer dia totes les seves obligacions internacionals i les complirà. Catalunya intenta trobar la millor manera d’unir els seus esforços amb els de les altres nacions lliures per tal d’encarar els problemes que tenim tots i ajudar a dissenyar un futur comú.

En aquest sentit, he de dir que el nostre compromís amb un món més just i pacífic ve des de la profunditat de la nostra història i forma part dels nostres principis i aspiracions. Tenim ganes de contribuir a Europa –dins la Unió Europea– i al món –dins el sistema de Nacions Unides– per fer realitat aquesta visió. Catalunya creu en la multilateralitat i vol ajudar a fer que funcioni. El nostre país està preparat per a donar proves del nostre compromís i la nostra capacitat de contribuir de manera positiva a la comunitat internacional: des de la implementació dels acords sobre l’agenda post-2015 al debat sobre el canvi climàtic; des de la promoció dels drets humans arreu del món al desenvolupament sostenible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any