Dolors Sabater, batllessa de Badalona; Albiol se’n va escridassat

  • Tensió entre partidaris i detractors d'Albiol a la plaça de la Vila

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.06.2015 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dolors Sabater ja és la nova batllessa de Badalona, després de quatre anys de govern de Xavier Garcia Albiol. Ha estat investida amb els vots dels regidors de Guanyem Badalona en Comú, PSC, ICV, ERC, el regidor de CDC i l’abstenció del regidor d’Unió. En la presa de possessió del càrrec, Sabater ha promès la constitució i l’estatut ‘fins que el poble català, exercint la seva voluntat democràtica decideixi canviar-la per obrir un procés constituent cap a una república catalana, lliure i sobirana.’

Abans d’això hi ha hagut tensió a la Plaça de la Vila de Badalona. Els partidaris del nou govern que formaran Guanyem Badalona en Comú, PSC, ICV i ERC s’havien concentrat des de bon matí per celebrar el canvi de govern a més de pancartes en què deien un adéu sorneguer a Albiol. Membres de la CUP havien desplegat una gran bandera estelada en un edifici de la plaça. L’ambient festiu dels centenars de persones que hi havia concentrats s’ha enrarit amb l’arribada de seguidors d’Albiol. Poc més de cinquanta favorables a la continuïtat del PP a l’ajuntament han aparegut en escena fent càntics en contra del govern d’esquerres i lluint banderes espanyoles. Entre uns i altres s’han intercanviat càntics i crits i algunes empentes. Gran desplegament policíac.

Un dels moments més tensos ha estat l’arribada d’Albiol a l’ajuntament; ha estat rebut amb una enorma escridassada:

El discurs de Sabater

Sabater ha promès un govern honest i transparent com a mostra d’una ‘nova política’. Sabater també demana als veïns que no baixin la guàrdia i mantinguin l’esperit crític vers l’Ajuntament i els demana coresponsabilitat per governar la ciutat ‘comptant amb el poble’. L’alcalde sortint del PP, Xavier Garcia Albiol, ha tornat a apel·lar a la força i el respecte per la llista més votada i ha reconegut que el pacte d’esquerres entre Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA -amb el suport del PSC- és ‘legal’, però assegura que ‘no té legitimitat’ davant els veïns.

En un llarg i multitudinari ple d’investidura, la nova alcaldessa de Badalona ha promès una gestió transparent, honesta, humil, amb esperit desbordant per fer una Badalona millor, un govern allunyat del racisme i la xenofòbia, plural, generós i responsable. Sabater diu que no farà ‘falses promeses ni discursos postissos’.

L’alcaldessa ha desgranat algunes de les primeres mesures que vol implantar a la ciutat, des d’un gran pla de xoc per a la ciutat, passant per la reducció de salaris i l’augment de les ajudes socials, fins a ‘tornar a obrir les fonts’, en al·lusió a una de les primeres mesures d’Albiol, ara fa quatre anys, quan va tancar fonts per evitar un ús incívic.

Sabater també ha fet moltes referències al món associatiu i a les reivindicacions veïnals, que ha demanat que no cessin, malgrat haver aconseguit l’alcaldia: ‘Tindrem els peus al carrer i continuarem sent barri, associació i veïnat. Treballarem en benefici del poble i comptant amb el poble per fer recuperar l’autoestima perduda i el lloc que li toca a Badalona’.

És l moment, a dit, de la ‘nova política’, i ha assegurat que la pluralitat del govern i la seva inexperiència no serà cap feblesa: ‘Estem cohesionats i preparats’. L’alcaldessa ha aprofitat la investidura per estendre altra vegada la ma al PSC, després que els socialistes rebutgessin formar part de l’executiu i assegura que hi ha objectius compartits també amb C’s i CiU.

L’alcalde sortint, Xavier Garcia Albiol, ha tornat a reivindicar la victòria electoral del PP el 24-M i ha denunciat un ‘pacte de despatxos’ mentre ‘els ciutadans estan al nostre costat’. Albiol promet una oposició contundent però lleial amb la institució i ha demanat a la nova alcaldessa que ‘governi per continuar corregint desigualtats’.

Albiol ha retret al PSC el seu suport a Sabater i ha advertit que si el nou govern municipal, amb ICV-EUiA i ERC utilitza l’ajuntament perquè sigui ‘un instrument del projecte independentista’ el PP hi estarà al front. En aquest sentit, ha carregat contra els socialistes i els fa ‘responsables’ del que pugui fer el govern municipal en aquest sentit.

Un menyspreu a la regidora musulmana

A banda de la configuració del nou govern d’esquerres a la ciutat, moltes de les mirades estaven posades aquest vespre en la presa de possessió de la primera regidora musulmana de la ciutat, Fàtima Taleb, número cinc de la candidatura de Guanyem. El seu somriure denotava la importància del moment.

La polèmica ha arribat quan, després que dotze regidors haguessin jurat el seu càrrec de diferent manera -des de la dedicatòria a col·lectius desafavorits fins a l’esment a l’anhel d’independència de Catalunya- el president de la mesa d’edat i regidor del PP, Ramon Riera, ha retret a Taleb el seu jurament del càrrec.

Taleb ha promès el càrrec ‘per imperatiu legal’ i ha apel·lat ‘un procés constituent cap a una República Catalana lliure, sobirana, justa socialment, plena de pau, amor i convivència’. ‘El jurament no està adaptat a la norma. Simplement l’informo’, li ha respost Riera, que ha estat escridassat per una part del públic. Després ha continuat cridant l’atenció a altres regidors.


Informació relacionada:

Entrevista amb Fàtima Taleb: ‘Crec en el projecte de la Catalunya independent

Xavier Garcia Albiol no serà el batlle de Badalona

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any