La negociació del pacte de progrés valencià, encarrilat

  • Puig, Oltra i Montiel signen l'Acord del Botànic, amb les línies programàtiques del nou govern

VilaWeb
Redacció
12.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de dies d’estira-i-arronsa, el pacte de progrés valencià entre PSPV-PSOE, Compromís i Podem sembla haver agafat embranzida. Ahir van votar junts la mesa de les Corts Valencianes i poques hores després Ximo Puig, Mónica Oltra i Antonio Montiel signaven l’Acord del Botànic, que recull els eixos bàsics per al nou govern. Les converses continuen, per mirar d’arribar a un acord sobre la presidència, que ha estat des del primer dia el principal escull. 

Puig, Oltra i Montiel van signar al Jardí Botànic de València l’acord programàtic per a un govern progressista i valencianista, hores després d’haver-se reprès la negociació gràcies a l’acord per a constituir la mesa de les corts. L’anomenat Acord del Botànic (pdf) té cinc línies d’actuació: l’anomenat ‘rescat de persones’; la regeneració democràtica i la lluita contra la corrupció; governar per a les persones; un nou model productiu; i un finançament just i una auditoria ciutadana.

A la signatura, hi van assistir diputats de tots tres grups i representants d’entitats i organitzacions, amb l’objectiu de fer palès que és un acord amb la societat, segons que explicaren els tres candidats, que van coincidir a assenyalar que la jornada d’ahir havia estat històrica. 

Unes hores abans de l’Acord del Botànic, les tres formacions votaven plegades la mesa de les corts. El nou president de la cambra és el socialista Francesc Colomer i el vice-president, Enric Morera. La votació feia visible que s’havia reconduït la complexa situació entre tots tres partits. Ara, Colomer també va tenir els vots favorables de Ciutadans, que va aconseguir la secretaria primera de la mesa gràcies als vots del PSPV, malgrat l’acord entre socialistes, Compromís i Podem. 

A banda l’acord programàtic i el de les corts, ahir al matí el portaveu de Compromís, Enric Morera, va anunciar un acord d’esquerres a sis ajuntaments: València, Castelló, Alacant, Sueca, Alzira i Elx. Morera va dir que n’estava satisfet i que aquesta entesa podia afavorir un acord per a la conformació del nou govern de la Generalitat. ‘Avui és un dia d’alegria.’

Queda, doncs, l’últim pas que molts esperen i que ara ja sembla encarrilat: l’acord per a conformar el nou govern valencià. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any