Francesc Colomer, president de les Corts amb els vots de PSPV, Compromís, Podem i C’s

  • Enric Morera, vice-president primer de la cambra

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.06.2015 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat socialista Francesc Colomer és el nou president de les Corts Valencianes. La constitució de les Corts ha escenificat la reconducció de la complexa situació entre els partits d’esquerres. PSPV, Compromís i Podem han votat junts la mesa de la cambra, presidida per un diputat socialista, Francesc Colomer, i amb la vice-presidència en mans de Compromís, concretament d’Enric Morera. Ara, Colomer ha tingut també els vots favorables de Ciutadans, que fins ahir intentava un pacte amb els socialistes.

Per tant, Colomer ha estat elegir amb 68 vots (els de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans) i Font de Mora ha quedat amb 31 vots, els del PP.

Enric Morera ha estat elegit vice-president de les Corts, amb 55 vots, els de PSPV, Compromís i Podem. Ciutadans ha votat en blanc, i el PP ha votat Font de Mora, que ha estat elegit vice-president segon. La mesa de les Corts la completen Emilio Argüeso (C’s), secretari primer, i Marc Pallarés (Podem), secretari segon. Una nova mesa parlamentària en la qual no hi ha cap dona, doncs. 

Argüeso ha estat elegit gràcies als vots del PSPV, fet que ha estat criticat per Compromís, que en un piulet ha recordat que ells havien fet un pacte amb socialistes i Podem que havien respectat i que, en canvi, el PSPV l’havia trencat votant C’s i deixant la secretaria segona per a Podem.  

En el seu discurs inicial, Colomer ha tingut un record per a les víctimes del metro de València i ha parlat de la necessitat de rescatar les persones. De fet, ha proposat que el tradicional aperitiu que es serveix en la sessió constitutiva de les corts es fes arribar a un menjador social. ‘Ací el mal és la corrupció, la desocupació, la desesperança’, ha dit Colomer.

Una jornada caòtica

Ahir va ser un dia de caos, en què tots els partits valencians anaven tancant acords que desmentien de seguida. El PSPV va anunciar un acord amb Ciutadans, però Ciutadans va exigir que Joan Ribó no fos batlle de València amb els vots socialistes. En aquell moment el PP, mitjançant el president en funcions Alberto Fabra, anunciava que estava disposat a fer que Puig fos president, abstenint-se en la investidura, en canvi que el PSOE votés el PP a l’Ajuntament de València. I Compromís es va mostrar disposat a parlar de tot amb els socialistes, malgrat la temptativa de pacte del PSPV amb Ciutadans.

Finalment ahir a la nit fonts del PSPV i de Compromís consultades per VilaWeb van donat per fet l’acord entre els grups d’esquerra, que s’haurà d’acabar de reblar avui al matí, abans de dos quarts d’onze, quan es constituiran les corts. Tal com ja havien pactat, incorporaran a la mesa un membre de cada partit amb representació parlamentària.

Aquest acord arriba dos dies abans de la constitució dels ajuntaments, i pot ajudar a desencallar la negociació del pacte entre aquests mateixos partits a la Generalitat Valenciana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any