Negociacions de govern a les Illes Balears: esculls i sortides

  • Més defensa una 'pluralitat de presidències que faci visible el canvi' · El PSIB, disposat a governar en minoria

VilaWeb
B. Z.
11.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions del 24 de maig a les Illes Balears van deixar un resultat històric: per primera vegada les forces d’esquerres sumen majoria absoluta, sense necessitat de cap suport del centre-dreta, com havia passat en els pactes de progrés anteriors. Fa dies que PSIB-PSOE, Més i Podem es reuneixen i negocien, i l’acord programàtic de govern ja és imminent. Tanmateix, hi ha un escull que encara no s’ha superat, que és quin partit –o quins partits– tindran la presidència del govern i dels consells insulars. Pendents dels pactes municipals i de la constitució dels ajuntaments de dissabte, les converses entre tots tres partits sobre aquesta qüestió no es reprendran fins la setmana vinent. 

Presidències repartides?

Més defensa un govern que aplegui les tres forces i recorda que plegats sumen 34 diputats i, doncs, superen la majoria absoluta. Però si el PSOE vol tenir la presidència del govern balear, Podem diu que no vol entrar en un govern presidit pel PSOE. Cadascú té les seves raons per a defensar una posició o una altra, però ara com ara aquest escull impedeix d’avançar en l’acord sobre noms i càrrecs. 

‘El PSOE és una força de govern, no faronejam; també és cert que negociem un pacte i, per tant, s’ha de parlar de tot’, diuen fonts socialistes, que volen deixar clar que en cap reunió no s’ha parlat de línies vermelles ni de vets. Defensen que, malgrat el retrocés electoral, el PSIB és la força –de les tres que negocien– més votada a cada illa. I fan servir aquests resultats d’argument per a defensar les seves posicions. 

Per una altra banda, el dirigent de Més, Biel Barceló, és categòric: ‘De cap manera no se’ns acudeix que, després de la baixada del PSIB-PSOE i de comprovar que el canvi real és encapçalat per formacions que cercam una altra manera de fer política, al final totes les presidències fossin del PSOE. Això no faria visible el canvi real. Hi ha d’haver una pluralitat de presidències per a fer-lo visible.’

Govern en minoria?

I sembla que cap aquí aniria la resolució del nus de les negociacions: que les presidències de les institucions balears, i algunes de les principals batllies, es repartissin entre les forces d’esquerres del futur govern. En aquest sentit, malgrat que insisteixen que cada negociació és autònoma, fonts del PSIB i de Més diuen que allò que passi a Palma afectarà la resta de converses, de manera que un pacte a Cort podrà desencallar les altres negociacions. 

La diferència entre PSIB i Més és que mentre els socialistes s’han mostrat disposats a formar govern, mal que sigui en minoria, Més defensa la necessitat d’un govern fort de tres. Representants del PSIB diuen: ‘Hem manifestat la voluntat clara de formar govern, de tres, de dos o sols. És urgent perquè hi ha una emergència social, tenim l’obligació de fer-ho.’ I alerten que hi ha una cosa més important que cap altra: ‘la necessitat absoluta que el PP passi a l’oposició’. 

Tanmateix, per Més no n’hi ha prou de formar un govern d’esquerres en minoria. Per primera vegada hi ha una majoria absoluta de les esquerres i consideren fonamental de formar un govern tripartit, sense hegemonia del PSIB, i amb vocació d’anar més enllà d’una legislatura. Fins ara, els pactes de govern de progrés s’han anat alternant al cap de quatre anys amb majories absolutes del PP, i Més demana d’aprendre dels errors del passat i afermar un govern de canvi’. Ahir s’hi referia Biel Barceló: ‘Tenim una responsabilitat absoluta, som 34 diputats; això és una majoria àmplia d’esquerres i tenim l’obligació d’entendre’ns. Tenim una oportunitat històrica i també la necessitat absoluta d’arribar a un acord. La gent ha demanat un canvi de polítiques després de quatre anys nefasts.’

Calendari

Amb aquesta situació, encallada però amb voluntat d’assolir el pacte, encararan les negociacions la setmana vinent, quan ja hauran quedat clares les composicions dels consistoris, que es constituiran dissabte. Les converses per a formar executiu encara poden allargar-se uns quants dies més, però tot fa pensar que d’avui en vuit ja s’haurà arribat a una decisió sobre el govern balear, que s’ha de constituir a tot estirar el 23 de juny. Pel que fa als consells insulars, no es constituiran fins a principi de juliol.

 

Informació relacionada: 

El PP ho pot perdre tot a les Illes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any