La societat civil valenciana exigeix un acord de govern sense ingerències externes

  • Una vintena d'entitats publica un manifest pel canvi · Expressen preocupació arran per l'encallament de la negociació entre els socialistes i Compromís

VilaWeb
Redacció
05.06.2015 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Un nou govern per a un nou temps. Volem governs d’esquerres i valencians’. Aquest és el nom del manifest que una vintena d’entitats i organitzacions del País Valencià han fet públic avui per a demanar a les forces progressistes valencianes que es posin d’acord per a fer possible el canvi polític. En un moment en què la negociació entre PSPV, Compromís i Podem està encallada, i quan han entrat en joc actors com Podem i Ciutadans, aquestes entitats recorden que el marc de negociació ha de ser el País Valencià: ‘L’autogovern no només s’ha de reivindicar, sinó que sobretot s’ha de practicar. I més quan el resultat electoral ha estat en bona part determinat per aquesta clau d’afirmació valenciana, que ara no podem menystenir.’

Signen el manifest Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), Ca Revolta, Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV), el Comité d’Empresa de RTVV, la Confederació Gonzalo Anaya (FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA València i FAPA Enric Valor d’Alacant), la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana, la Federació d’Escola Valenciana, la Intersindical Valenciana, la Unió de Llauradors i Ramaders, MESAV (Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià), Per l’Horta, la Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes (PIC) d’Alacant, les Plataformes en Defensa de la Llei de la Dependència del País Valencià, Salvem el Cabanyal, la Societat Coral el Micalet, la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV), Valencians pel Canvi i la Xarxa d’Entitats del País Valencià.

Totes aquestes entitats diuen que cal governar la Generalitat, i també pobles i ciutats, en benefici de la majoria, amb la cultura de l’honestedat, el consens i la participació.

‘Un canvi’, diu el manifest, ‘pel qual hem treballat moltes persones, molts col·lectius i moltes organitzacions, de manera generosa, responsable i amb un esforç comú i constructiu.’ Demanen per això que els partits assumeixin uns valors perquè ‘realment puguem parlar de l’obertura d’un nou temps.’

I aquests valors són: ‘Conviure des del diàleg i construir de manera inclusiva, treballant en xarxa, des del respecte mutu i posant l’accent en allò que ens uneix’. I també assumir ‘una nova manera d’entendre la gestió pública, des de la transparència i la participació.’

Per això les entitats que subscriuen el manifest demanen de treballar ‘per fer un nou govern valencià d’esquerres plural, inclusiu i amb capacitat de convertir la diversitat en una riquesa. Un govern en el qual el pacte, el diàleg i el consens esdevinguen valors fonamentals de la pràctica política.’ I exigeixen dels partits que ‘assumisquen la transparència i la participació ciutadana com a principis, i posen fi a la vella política dels pactes a l’esquena de la societat.’

Heus ací el text íntegre del manifest:

UN NOU GOVERN PER A UN NOU TEMPS

VOLEM GOVERNS D’ESQUERRES I VALENCIANS

Les urnes han parlat, han dit prou al mal govern i han exigit fer fora els responsables de la situació d’extrema gravetat política, econòmica, social, cultural i ètica que pateix el nostre país. El 24 de maig ha començat una etapa nova al País Valencià: és per això que ens felicitem per l’oportunitat que s’ha obert i per la maduresa que ha demostrat la societat valenciana.

El canvi polític que s’ha produït és l’expressió d’un canvi social que, protagonitzat pel nostre poble,  ve gestant-se des de fa anys. Un canvi pel qual hem treballat moltes persones, molts col·lectius i moltes organitzacions, de manera generosa, responsable i amb un esforç comú i constructiu.

Però aquest canvi social implica uns valors que el canvi polític ha de recollir per a què realment puguem parlar de l’obertura d’un nou temps. Ens referim concretament a:

1-     L’emergència d’una realitat social diversa i plural, que és capaç de conviure des del diàleg i construir de manera inclusiva, treballant en xarxa, des del respecte mutu i posant l’accent en allò que ens uneix.

2-     Una nova manera d’entendre la gestió pública, des de la transparència i la participació.

Per això,  reclamem que els partits polítics facen seus aquests valors, de manera que:

1.- Treballen per fer un nou govern valencià d’esquerres plural, inclusiu i amb capacitat de convertir la diversitat en una riquesa. Un govern en el qual el pacte, el diàleg i el consens esdevinguen valors fonamentals de la pràctica política.

2.- Assumisquen la transparència i la participació ciutadana com a principis, i posen fi a la vella política dels pactes a l’esquena de la societat.

Entenem, a més, que el País Valencià ha de ser el marc de negociació, diàleg i consens de les forces polítiques per a la constitució d’un nou Govern Valencià. L’autogovern no només s’ha de reivindicar, sinó que sobretot s’ha de practicar. I més quan el resultat electoral ha estat en bona part determinat per aquesta clau d’afirmació valenciana, que ara no podem menystenir.

Cal governar la Generalitat, i també pobles i ciutats, en benefici de la majoria, amb la cultura de l’honestedat, el consens i la participació. I aconseguir l’acord per a la constitució dels nous governs tenint en compte que hi ha col·lectius i sectors socials que pateixen una dolorosa situació d’urgència.

Afrontem aquest nou temps amb il·lusió, amb el convenciment que el País Valencià ha començat el seu futur. Nosaltres, associacions, plataformes i sindicats, continuarem treballant amb responsabilitat per a què el canvi polític que finalment s’ha produït es consolide i permeta construir una societat més justa, democràtica, igualitària i lliure.

València, 5 de juny de 2015

 

Acció Cultural del País Valencià (ACPV)

Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM)

Ca Revolta

Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV)

Comité d’Empresa de RTVV

Confederació Gonzalo Anaya (FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA València i FAPA Enric Valor d’Alacant)

Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana

Federació d’Escola Valenciana

Intersindical Valenciana

La Unió de Llauradors i Ramaders

MESAV (Mesa Sectorial de l’Audiovisual Valencià)

Per l’Horta

Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes (PIC) d’Alacant

Plataformes en Defensa de la Llei de la Dependència del País Valencià

Salvem el Cabanyal

Societat Coral el Micalet

Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT-PV)

Valencians pel Canvi

Xarxa d’Entitats del País Valencià

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any