El parlament aprova l’ordenació del cossos tributaris i fa un pas endavant cap a la hisenda pròpia

  • CiU, ERC, la CUP i Marina Geli hi han votat a favor, PP i C's en contra i PSC i ICV-EUiA s'han abstingut

VilaWeb
ACN
03.06.2015 - 14:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha aprovat la nova ordenació dels cossos tributaris d’adscripció exclusiva a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Els vots de CiU, ERC, la CUP i de la diputada no adscrita, Marina Geli, han estat suficients per modificar de la llei de l’ATC (2007), establint la creació d’un cos tècnic d’inspectors i consolidant el cos de gestors tributaris. Tal com han explicat partidaris i detractors del text, es tracta d’un ‘pas endavant’ cap a la hisenda pròpia, perquè preveu el creixement ordenat de l’organisme per preparar-lo per recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos suportats a Catalunya. PP i C’s hi han votat en contra i PSC i ICV-EUiA s’hi han abstingut.

El projecte de llei va ser aprovat pel govern a finals de novembre de l’any passat i va superar el debat de totalitat al Parlament al mes de febrer. S’ha tramitat pel procediment d’urgència extraordinària i, tot i que inicialment pretenia crear una nova llei, finalment modifica la llei 7/2007, de l’Agència Tributària de Catalunya.

El text té l’objectiu d’establir l’estructura, les funcions i el règim jurídic específic dels cossos tributaris d’adscripció exclusiva a l’organisme. Així, estableix la creació d’un cos tècnic d’inspectors tributaris i consolida el de gestors tributaris. A més, en defineix les funcions, l’organització, el funcionament i la provisió de places. També fixa que, en el termini d’un any des de l’entrada en vigor d’aquesta llei, el govern haurà d’impulsar les mesures necessàries per desplegar territorialment l’ATC, ja que en l’actualitat ni tan sols està capacitada per cobrar tots els impostos que li són propis i ha de confiar, per exemple, en l’agència tributària estatal o en els registradors de la propietat.

CiU, ERC, CUP i Marina Geli han votat a favor del text. ‘Aquesta llei neix amb la voluntat de dotar a l’ATC de les eines per gestionar a curt termini les competències plenes en matèria d’impostos’, ha subratllat el diputat republicà Lluís Salvadó. ‘L’ATC no està dissenyada ni preparada per gestionar la totalitat dels tributs que tenim i encara menys per assumir en un futur proper els impostos que ara no gestionem (IRPF, Societats, etc.). Per això és encara més necessari tenir més personal i una nova organització de l’administració tributària’, ha afegit el diputat de CiU Joan Morell.

El portaveu de la CUP, David Fernández, i la diputada no adscrita, Marina Geli, s’han mostrat partidaris d’avançar cap a la Hisenda Pròpia, però han recordat que el veritable debat que haurà de tenir Catalunya en un futur no massa llunyà és el del model fiscal. ‘Aquest nou model haurà de tenir ànima redistributiva, ser molt més directe i molt més just’, ha assenyalat el portaveu de l’esquerra independentista.

La lluita contra el frau fiscal és l’altre gran objectiu que apunten els representants de tots els grups parlamentaris. Els que s’han mostrat a favor del text estan convençuts que, amb competències plenes, la Generalitat podrà combatre millor el frau, fet pel qual és necessari ampliar el nombre d’inspectors tributaris. En compliment de la llei de pressupostos, el Govern contractarà aquest mateix 2015 40 nous inspectors i situarà el personal de l’ATC a l’entorn de les 400 persones.

Tot i que PSC i ICV-EUiA també s’han mostrat partidaris del creixement de l’ATC i que la Generalitat disposi de més competències tributàries, han acabat abstenint-se en la votació. La diputada socialista Alícia Romero ha lamentat que l’objectiu del Govern sigui regular competències ‘que no té’, enlloc de desenvolupar les que li són pròpies. Segons Romero, el desenvolupament de l’ATC des del 2007 no ha estat complet ni en formació de treballadors, ni en l’accés a les escales salarials, ni en la creació d’un nou cos de gestió tributària, ni en la regulació d’incompatibilitats ni en l’impuls d’un pla de gestió de recursos humans. En tot cas, ha subratllat la necessitat d’incrementar el nombre d’inspectors com, de fet, preveu la nova legislació.

Pel que fa a ICV-EUiA, la seva esmena de fons ha estat la ‘incapacitat per construir un sistema fiscal propi’ per part de l’executiu català. Els ecosocialistes creuen que s’ha d’ordenar i ampliar l’ATC, però defensen que es prioritzi la definició del nou model fiscal català a partir d’un procés constituent.

PP i C’s han estat els únics en oposar-se a la nova llei. El més contundent ha estat el diputat popular José Antonio Coto que ha rebutjat completament la idea d’una Hisenda Pròpia catalana. A més, ha advertit a Mas que els seus plans ‘independentistes i socialdemòcrates’ deixen Catalunya com la comunitat autònoma amb més pressió fiscal de l’Estat i creen el clima adequat perquè governi el ‘comunisme’.

‘Les polítiques de Mas de viratge al separatisme i a la seva metamorfosi socialdemòcrata per acontentar a ERC, faran que el teló d’acer se situï d’aquí a quatre mesos als dos costats de la Plaça de Sant Jaume’, ha opinat tot assenyalant a la futura batllessa de Barcelona, Ada Colau, i a una hipotètica victòria de Podem en les eleccions del 27-S.

Per últim, el diputat de C’s José Manuel Villegas ha alertat que la reforma de l’ATC aprovada aquest dimecres només serveix ‘per afrontar millor el procés de separació de Catalunya amb la resta d’Espanya i la seva sortida de la UE’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any