Unió desafia Mas amb una pregunta contra la independència

  • El comitè de govern opta per la confusió en la consulta als seus militants · Descarta la DUI i el procés constituent

VilaWeb
Redacció
03.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè de govern d’Unió, a proposta de Josep Antoni Duran i els seus homes de confiança, va aprovar ahir una pregunta per a la consulta interna del 14 de juny, amb un redactat confús i amb un contingut contrari a la independència. Segons que ha pogut saber VilaWeb, el debat va ser molt intens durant la reunió, amb intervencions dels independentistes molt crítiques envers la proposta. Els dirigents més pròxims a Duran van atacar durament el president Artur Mas, segons fonts del comitè de govern. La proposta de pregunta s’interpreta com un desafiament a Mas i al full de ruta pactat amb ERC i les entitats sobiranistes.

Els sectors sobiranistes d’Unió estudien ara quin ha de ser el pas següent perquè la proposta defensada per Ramon Espadaler, secretari general del partit, no inclou cap de les seves demandes. Ahir, de totes les esmenes al text exposades en una quarantena d’intervencions, Espadaler i Duran no en van acceptar ni una. Sabien que tenien la majoria per a aprovar la seva proposta i van ser expeditius.

El comitè de govern va votar molt dividit. Disset membres van votar a favor de la proposta i nou en contra, amb unes quantes abstencions.

La setmana passada més d’un miler de militants –dotze dels quals membres de la direcció– van reclamar que es pogués votar sí o no a la independència. La pregunta concreta que proposaven era: ‘Voleu que UDC es comprometi per una Catalunya independent en el marc de la UE?’ Entre els signants, hi ha la presidenta del parlament, Núria de Gispert, el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i el líder del sector sobiranista del partit, Antoni Castellà. També hi ha membres del govern, com ara Carles Sala i Pep Martorell, i diputats, com Elena Ribera, Mercè Jou, Maria Assumpció Laïlla.

La pregunta de la direcció

Finalment la pregunta que se sotmetrà a la votació dels militants és: ‘Voleu que Unió continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris?’. I els sis criteris són els següents:

‘1. Sobirania. Sense renunciar ni posar límits a l’aspiració de plena sobirania per a Catalunya.

2. Democràcia. Prenent totes i cadascuna de les decisions de forma netament democràtica, de manera que cadascuna d’elles gaudeixi de la majoria de vots de la ciutadania.

3. Diàleg. Gestionant el procés des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l’Estat. Un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la Unió Europea.

4. Seguretat jurídica. Garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent tant una eventual declaració unilateral d’independència com l’obertura d’un procés constituent al marge de la legalitat.

5. Europa. Descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la Unió Europea.

6. Cohesió. Vetllant, en tot moment, per la cohesió social i territorial de la nostra nació.’

 

Informació relacionada:

Els sobiranistes d’Unió volen votar sí o no a la independència el 14 de juny

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any