Neix Reinicia Catalunya, un espai per a impulsar el debat sobre com hauria de ser un nou estat

  • La plataforma proposa una convenció institucional per redactar una constitució amb la participació dels ciutadans

VilaWeb
ACN
29.05.2015 - 16:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest divendres s’ha presentat a les Cotxeres de Sants de Barcelona Reinicia Catalunya, una plataforma que pretén esdevenir un espai per ‘aplegar’ totes aquelles iniciatives relacionades amb el disseny d’un hipotètic nou estat català, amb l’objectiu de ‘coordinar-les i impulsar-les’. La plataforma, que agrupa onze entitats -entre elles ANC, Òmnium i Súmate-, vol promoure la creació d’una convenció institucional, que seria l’òrgan encarregat de redactar les bases constitucionals del nou estat en quatre fases. Aquesta convenció, a més, estaria formada per polítics, però també per ciutadans, per tal de garantir que el procés de redacció de la constitució sigui ‘obert, transparent i inclusiu’.

La presentació de Reinicia Catalunya ha anat a càrrec de Ferran Requejo, catedràtic de ciència política a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), i membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN); la històrica militant independentista Gabriela Serra, i el professor de ciència política de la UPF Jaume López.

Requejo ha assegurat en primer lloc que el procés de redacció d’una constitució catalana d’un eventual nou estat català ha de ser molt diferent del de l’espanyola. ‘És impresentable com es va fer l’espanyola; dotze tios tancats en un despatx redactant-la’, ha etzibat Requejo, qui creu que en les ‘democràcies avançades’ actuals la participació és un element ‘clau’. ‘La participació ha de tenir un lloc rellevant en com repensem aquest país’, ha sentenciat Requejo, qui creu que Catalunya té l’oportunitat de ser un ‘referent’ internacionalment si desenvolupa la constitució de forma participada amb la ciutadania.

‘La realitat ha devorat les terceres les terceres vies, no existeixen’, ha afegit, d’altra banda, el membre del CATN, qui ha apostat per construir estructures d’estat mentre s’assoleixi un nou estat, ja que, segons aquest, ‘sense aquestes no es pot proclamar la independència’. Així mateix, ha instat a dur a terme una internalització ‘més intensa’ del procés sobiranista català.

Pel que fa a la proposta de Reinicia Catalunya de crear una convenció institucional amb la participació de la ciutadania, Requejo creu que és ‘congruent amb la direcció política que ha emprès el país’. Així mateix, respecte al procés constituent, creu que es pot iniciar ‘ara’. ‘Pot haver-hi una etapa civil, participativa, sense una implicació institucional’, ha asseverat Requejo.

Per la seva banda, Gabriela Serra, ha dit que davant el repte de dissenyar una nova constitució, Catalunya té dues opcions: ‘Quedar-nos en la comoditat dels models existents o situar-nos en el risc i reiniciar Catalunya de veritat’, ha assegurat Serra, qui no veuria amb mals ulls que la carta magna catalana s’inspirés en la de països com Bolívia o Equador. L’activista ha argumentat aquesta opció apel·lant a les dades econòmiques negatives del país i amb l’objectiu d’aconseguir una ‘democràcia real’ que canviés el model econòmic i financer. 

El professor de ciència política Jaume López és qui ha explicat de forma més exhaustiva el projecte de Reiniciem Catalunya i el seu projecte de convenció institucional. López ha explicat que la plataforma neix amb la voluntat d’aplegar totes les iniciatives que ja han sorgit, així com les que apareguin en el futur durant el procés de debat constituent que, segons aquest, viu Catalunya. ‘Dissenyar un país sense les cotilles d’un sistema polític que no dóna resposta a les demandes de la ciutadania ja és una ruptura’, ha asseverat López en aquest sentit.

López ha explicat de forma breu les quatre fases que formarien part de la Convenció institucional. En la primera -‘Democràcia participativa per iniciativa de la ciutadania activa’- els ciutadans plantejarien com voldrien que fos Catalunya i la seva constitució. Mentre que en la segona fase, anomenada ‘Democràcia participativa amb suport institucional’, es durien a terme debats dins les institucions.

La tercera fase, dita ‘Democràcia representativa amb coprotagonisme ciutadà’, suposaria la creació d’una comissió mixta -formada per polític i ciutadans- que debatria les propostes i les plasmaria en un text constitucional. Finalment, en la quarta fase -‘Democràcia directa’- el text aprovat anteriorment s’hauria d’aprovar mitjançant un referèndum ‘obert’, que podria incloure diverses preguntes.

Les onze entitats que han impulsat la plataforma i que en formen part són: Procés Constituent, Òmnium Cultural, Sobirania i Justícia, Convenció Constitucional, ANC, Súmate, unanovaconstitucio.cat, El País que Volem, Parlament Ciutadà i La Marxa Som.

Han assistit a l’acte de presentació diversos representants polítics com el president del grup parlamentari de CiU al Parlament, Jordi Turull; la secretària general d’ERC, Marta Rovira; el diputat de la CUP David Fernández, i el dirigent de MES, Pere Almeda. Així mateix, han estat presents a la presentació l’exjutge Santiago Vidal; l’exdiputat al Parlament europeu i antic dirigent d’ICV, Raül Romeva; el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, així com el president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any