Mapa: on s’ha bastit l’èxit electoral de Compromís?

  • La coalició ha estat la força més votada en noranta municipis i al conjunt de cinc comarques a les eleccions a les Corts Valencianes

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Compromís, arran de les eleccions de diumenge, s’ha erigit en la força d’esquerres de referència al País Valencià. La representació de la coalició en regidors als ajuntaments i en diputats a les corts ha crescut extraordinàriament. A les corts, ha passat de 6 diputats a 19, i de 176.000 vots a 452.000. Una bona part d’aquest èxit s’ha basat en la capacitat de penetrar en la capital, València, on ha estat el segon partit més votat, amb 95.000 vots, a tan sols 11.000 del PP. A més, ha estat la força més votada en cinc comarques i en noranta municipis.

Les comarques de la Ribera i la Vall d’Albaida són dos dels bastions de Compromís. Vegem les dades de les comarques on ha estat la força més votada: al Camp de Morvedre ha passat del 8,5% dels vots de fa quatre anys al 21%, i ha superat el PP, que hi ha perdut més de la meitat dels vots; al Comtat, amb un 27%, ha superat el PP clarament; a la Marina Alta ha obtingut un 25% dels vots i també ha passat el PP; a la Ribera Baixa ha vorejat el 30% dels vots i ha superat el PSPV, el segon partit més votat; i a la Vall d’Albaida, hi ha obtingut més del 26% del vots. Compromís també és segona força a cinc comarques, amb percentatges de vot superiors al 20%: al Camp de Túria, a l’Horta Nord, a l’Horta Sud, a la Costera, a la Ribera Alta i a la Safor.

Però no únicament en les places fortes Compromís ha estat capaç d’obtenir uns alts percentatges de vot. Un exemple és la ciutat de Sagunt, on fins ara el PP era hegemònic i el PSPV era la força d’oposició d’esquerra de referència. Doncs bé, aquesta vegada Compromís hi ha estat la força més votada: ha superat aquests dos partits, tant en les eleccions municipals com a les corts. També ha estat primera força, per exemple, a Sueca, amb un 35% dels vots; a Ontinyent (27%), Dénia (32%), Paterna (23%), Alzira (27%), Xàtiva (24%), Tavernes de la Valldigna (44%). I en moltes més ciutats ha estat segona: Torrent (18,17%), Gandia (19,87%), Vila-real (16,40%)…

Vegeu en aquest mapa interactiu la concentració del vot de Compromís en les eleccions a les corts, municipi per municipi:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any