Mas atribueix la victòria de Colau a la divisió del vot independentista

  • 'No tinc cap motiu per no convocar les eleccions el 27-S', diu el president a Catalunya Ràdio

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.05.2015 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha volgut deixar clar que el 27-S hi haurà eleccions, desmentint els rumors que ahir va fer circular La Vanguardia. ‘Hi haurà eleccions el 27 de setembre, perquè això forma part d’uns pactes que es compliran. No tinc cap motiu per no convocar-les el 27-S’, ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, confirmant la informació que avançava ahir VilaWeb sobre la decisió que tenia presa el govern. En aquesta entrevista, Mas ha qüestionat el compromís que pugui tenir l’ajuntament de Barcelona governat per Ada Colau en relació amb el procés d’independència: ‘Barcelona tindrà una batllessa que no s’ha mullat, i que no forma part del full de ruta ni del pre-acord.’

Podeu escoltar l’entrevista aquí:

Mas ha criticat que Barcelona en Comú no s’hagi definit sobre la independència. ‘Per definir-se sobre això han tingut molts mesos, i la consigna ha estat no mullar-se. No sabem res. Tindrem una batllessa de Barcelona, la victòria de la qual ve com a conseqüència de la divisió del bloc sobiranista, i que no és del bloc sobiranista.’ Mas considera que la pèrdua de Barcelona per part de CiU es deu al fet de tenir el vot independentista dividit: ‘La divisió del vot fa que un altre passi al davant.’

Pactes postelectorals

‘Hi haurà eleccions el 27 de setembre’, ha dit Mas només començar l’entrevista a Catalunya Ràdio. Ara bé, a això li ha afegit que la data de les eleccions està subjecta a uns pactes que ell ‘pressuposa’ i ‘està convençut’ que es compliran: un acord d’estabilitat parlamentària, d’una banda, i també que es facin pactes postelectorals als ens locals i supramunicipals entre partits que siguin favorables al procés. ‘No tinc per què dubtar del 27-S perquè és una data compromesa, anunciada per mi i subjecta a uns pactes que jo pressuposo que també es compliran’, ha dit.

En aquest sentit, ha recordat que fa unes setmanes va haver de fer un ‘advertiment’ perquè el Govern estava perdent algunes votacions al Parlament perquè ERC estava sent ‘laxe‘ en el compliment dels acords, i ara ha recordat a ERC que s’ha de procurar que les màximes institucions estiguin al costat del procés. ‘No tindria sentit que estiguéssim en aquest full de ruta i no asseguréssim el màxim d’institucions locals possibles a Catalunya que ajudin que aquest full de ruta tingui tot el cos i força que ha de tenir’, ha advertit.

Ha posat el cas de la Diputació de Barcelona i, a preguntes de Mònica Terribas, ha dit que no s’imagina un tripartit en contra de CiU, perquè això significaria l’incompliment dels pactes subscrits amb Oriol Junqueras. ‘No em puc imaginar que a la Diputació es faci un pacte d’aquestes característiques quan resulta que al setembre hem de compartir un programa comú per la sobirania catalana i resulta que en aquest pacte estarà el PSC. Si decidim que anem junts i a la primera de canvi es fan tripartits, llavors jo ja no entenc res’, ha exemplificat.

Diputacions i on CiU és la llista més votada

Ha fet especial menció a les diputacions perquè aquí entren més a decidir els partits, però també allà on CiU és la llista més votada. En el cas de l’Ajuntament de Barcelona, en canvi, ha indicat que ell no pot demanar res a ERC en matèria de pactes, perquè Xavier Trias no és el guanyador. ‘Allà on ens afecta a nosaltres i a les institucions que podent tenir aquesta orientació a favor del procés la deixessin de tenir, aleshores sí que puc considerar que trenca els pactes’, ha resumit.

Mas ha defensat el principi de la llista més votada, però en el cas de Lleida s’ha limitat a dir que la seva posició no val per a tots els municipis de Catalunya. En tot cas, ha remarcat que això en altres països no passa perquè hi ha sistemes de segona volta, com a França, i ha opinat que el sistema català i espanyol és ‘clarament millorable’. De fet, en el cas de Barcelona, s’hauria dirimit entre Xavier Trias i Ada Colau.

En aquest punt, ha constatat que ‘la divisió del vot sobiranista pot fer que terceres forces que no ho són passin per davant’, com és el cas d’Ada Colau. ‘La divisió del vot sobiranista porta que finalment, per molt poc, una persona que no representa el sobiranisme tingui l’alcaldia’, ha indicat el president, que ha remarcat que ‘això són les conseqüències’ que ell va advertir mesos enrere quan va explicar ‘la importància d’agrupar en determinats moments excepcionals el vot d’una manera que aquestes opcions quedin per davant de qualsevol altra’. ‘Com que això es va descartar en el seu moment…’, ha conclòs fent referència a la negativa d’ERC a la llista conjunta.

I és que Mas ha remarcat que Colau ni tan sols té data per decidir si s’afegeix al full de ruta, i no s’ha mullat sobre el procés tot i que ha tingut molts mesos per fer-ho. ‘Tindrem una alcaldessa a Barcelona que sobre aquest tema no s’ha definit, que no forma part del full de ruta ni dels preacords i no tenim data ni consciència de quan això arribarà a passar’, ha reblat.

‘ICV s’ha diluït’

En aquest sentit, també ha assenyalat que cal veure què fa ICV amb el full de ruta, perquè en aquesta qüestió ‘han nedat molt i han guardat la roba’, decidint ara ‘diluir-se i anul·lar la seva personalitat pròpia dintre d’un magma més general que és la llista d’Ada Colau‘.

En tot cas, ha defensat que hi hagi les màximes forces possibles en aquest full de ruta, perquè en el procés a Catalunya ‘no li sobren forces’. Mas ha opinat que si altres partits volen afegir-se i no subscriuen al 100% el redactat actual, han d’explicar què proposen i intentar que hi hagi un pacte molt més ampli, però no descartar-les de cop i volta.

El cas Pujol ha influït però lamenta tornar a la Inquisició

Mas ha reconegut que el cas Pujol i la corrupció segur que han influït en el resultat electoral del 24-M, però ha lamentat que això es generalitzi sense proves contra tots els polítics. Ha indicat que ell fa 20 anys que gestiona temes públics i encara ningú ha pogut insinuar que hagi comès una irregularitat. ‘Però et diran lladre igualment, et diran màfia, xoriço. Això s’ha posat de moda i no passa res’, s’ha queixat fent referència de nou a Podem i a Ada Colau. I ho ha comparat amb la Inquisició, quan es portava l’acusat a la foguera sense demostrar que era culpable.

El president s’ha mostrat preocupat per aquesta tendència de partits com Podem, que després quan van a veure el rei li fan ‘moltes reverències’. També ha dit sentir-se preocupat per la ‘violència verbal’ que utilitzen, ‘perquè algunes vegades acaba en violència física’, i ha apuntat que en aquesta campanya electoral ‘ja hi va haver algun indici de problema significatiu’.

Mas ha defensat el diàleg entre partits i polítics encara que no s’agradin entre ells, i ha remarcat que ell pot parlar amb Mariano Rajoy tot que estigui querellat per quatre delictes arran del 9-N, i ho feia també amb José Luis Rodríguez Zapatero malgrat l’Estatut.

Alerta amb com queda Barcelona

També ha aprofitat per avisar de com pot quedar Barcelona després d’un govern encapçalat per Ada Colau, i ha recordat la feina que han fet partits com el PSC, ICV, ERC i també CiU perquè la capital catalana tingui prestigi i capacitat d’atracció.

Ha dit amb ironia que si no decideixen canviar també això, suposa que Colau i tot el consistori constituït creuaran la plaça Sant Jaume i l’aniran a veure al Palau de la Generalitat, com és tradició. Si li reclama els deutes que la Generalitat té amb l’Ajuntament, com ha demanat en campanya, la resposta seva serà taxativa: ‘Jo els preguntaré si és més important pagar això o pagar les farmàcies’.

Mas ha demanat que Colau es posi al capdavant de les reclamacions perquè l’Estat pagui el que li deu a Catalunya, i ha avisat que la Generalitat anirà ‘molt justa’ les properes setmanes si no hi ha crèdit per part del govern espanyol, com ja li ha passat en altres moments de la legislatura. ‘Jo espero que l’Ajuntament de Barcelona es posi al capdavant de la reivindicació, perquè si no ens paguen, jo no tinc una maquineta per fer diners. A Barcelona diuen que sí, però jo no la tinc’, ha apuntat amb to irònic de nou.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any