CiU mostra ‘preocupació’ per Ada Colau i el procés

  • La federació critica la 'baixesa' de Colau per continuar amb els 'retrets' a Trias quan ja és batllessa

VilaWeb
ACN
25.05.2015 - 15:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU ha volgut centrar-se aquest dilluns en la valoració dels resultats municipals del 24-M i ha evitat de moment el debat sobre el 27-S, segons ha explicat el seu secretari general, Ramon Espadaler. La federació ha admès preocupació pel procés després de la derrota a Barcelona i ha aprofitat també per criticar la ‘baixesa’ d’Ada Colau per continuar amb els ‘retrets’ a Xavier Trias quan ja és batllessa. S’ha referit aquí a les acusacions de possibles convenis que estaria tancant Trias abans de marxar.

Espadaler ha reconegut ‘preocupació’ per la victòria d’Ada Colau a Barcelona, i ha opinat que això ‘va molt més enllà de les files de CiU’. ‘I aquesta preocupació ho és des de la perspectiva del procés, sí, però també des de la perspectiva socioeconòmica. Ja ho analitzarem amb cura, no ens hem de precipitar amb decisions de cap naturalesa’, ha indicat.

També el secretari general adjunt de CiU i vicesecretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, ha admès la seva preocupació per la poca estabilitat que hi haurà a l’Ajuntament de Barcelona i perquè la capital del país, fins ara, ‘ha estat al costat del procés i fent de capital’. ‘Amb un discurs a la contra com el que ha fet l’Ada Colau durant aquesta campanya, no sé si es pot construir massa coses’, ha avisat Corominas, que ha advertit la nova batllessa que aquest aspecte de capitalitat de Barcelona ‘no es pot fer a la contra de la majoria d’alcaldes i ciutadans que han votat CiU’. ‘Demanem respecte pels 700.000 vots que ha aconseguit CiU’, ha dit.

En aquest sentit, ha carregat durament contra Colau per acusar Trias d’estar tancant acords amb empreses abans de deixar l’Ajuntament. ‘No sé si se n’adona que serà batllessa, és sorprenent que encara estigui amb aquest to’, s’ha queixat Corominas, que ha remarcat que BComú s’ha passat tota la campanya ‘dient-li de tot’ a CiU i ha avisat que ‘ningú construeix amb un projecte en negatiu i insultant la resta’.

‘La nostra paciència arriba fins a cert punt i seguir insistint a retreure coses a l’alcalde és d’una baixesa alta’, ha etzibat. En tot cas, ha recordat que quan hi hagi el relleu, hi haurà les auditories polítiques i econòmiques que calguin.

Pel que fa a Xavier Trias, Corominas ha explicat que ha fet una intervenció agraint la feina i valorant els resultats, i Espadaler ha recordat que l’encara alcalde va dir que es comprometia a continuar malgrat perdés. CiU considera que Trias ha fet una ‘excel·lent gestió’ al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona, però admet que, en tot cas, ‘no ha estat apreciada d’una manera suficient per revalidar la majoria’.

Valoració positiva en qualsevol cas


En qualsevol cas, Espadaler i Corominas han volgut fer una valoració positiva del resultat del 24-M perquè CiU continua sent la primera força política, augmentant la diferència amb el segon, amb el nombre més gran de regidors, present en municipis de totes les dimensions i guanyant per primer cop a totes les circumscripcions. També ho ha comparat amb les eleccions europees, on CiU es manté i ERC baixa set percentuals. I tot això, ha dit Corominas, quan tots els partits, fins i tot ERC, ‘legítimament anaven en contra de CiU, que era l’enemic a batre’ perquè governa la Generalitat i molts ens locals i supramunicipals.

Pel que fa a les diputacions, ha destacat la majoria absoluta a Girona, la majoria ‘molt sòlida’ a Lleida i també que a les altres dues CiU té ‘més diputats provincials de llarg’. Al parer seu, tot i que no és el resultat que la federació volia especialment pel que fa a Barcelona ciutat, la valoració és ‘positiva’ perquè continuen present en totes les institucions locals i supralocals del país.

Sobre els pactes postelectorals, CiU buscarà acords per facilitar l’estabilitat de consistoris i d’ens supramunicipals. Corominas ha insistit que hi haurà tres factors: la llista més votada, la sintonia personal a nivell local i també la priorització dels pactes amb els partits a favor del procés.

Evita el debats sobre el 27-S

En roda de premsa després de les executives de CDC i d’UDC, que s’han reunit per separat, Espadaler ha insistit un cop i un altre que aquest dilluns no s’ha parlat ni es parlarà tampoc en la trobada conjunta de la tarda sobre les eleccions del 27-S i la conveniència de mantenir-les. Després de la filtració a un mitjà que assegura que hi ha veus dins de la federació que qüestionen l’avançament electoral, el democratacristià ha insistit que aquest debat no s’ha produït, tot i que tampoc l’ha tancat per al futur. ‘Ja el farem en el seu moment’, ha dit.

‘No hem fet cap debat sobre el 27-S, hem fet una anàlisi de les municipals. Reflexionarem sobre el futur, però en qualsevol cas avui ens interessa fer una valoració sobre les municipals’, ha dit posteriorment.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any