Perpinyà obrirà el curs vinent una segona escola pública immersiva en català

  • El nou centre Arrels tindrà capacitat per a una cinquantena d'alumnes i s'ubicarà al barri del Vernet, al nord de la ciutat

VilaWeb
VilaWeb
ACN
22.05.2015 - 20:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Nou pas endavant en la normalització de l’ensenyament en català a la Catalunya del Nord. A partir del curs vinent, Perpinyà comptarà amb dues escoles Arrels, l’únic centre públic immersiu en català. El nou centre, que inicialment comptarà amb dues classes per a 50 d’alumnes, compartirà espai amb una escola tradicional al barri del Vernet, al nord de la ciutat. La regidora d’educació de l’Ajuntament de Perpinyà, Nathalie Beaufils, ha destacat que el nou centre permetrà ‘satisfer una demanda creixent’ i descongestionar l’actual escola Arrels que, amb 245 alumnes, feia temps que estava ‘desbordada’.

Amb la segona escola Arrels, el curs vinent prop de 1.000 alumnes estudiaran en català a Perpinyà. Beaufils, ha reconegut que la saturació de l’escola Arrels situada al centre de la ciutat ‘era insostenible’ amb més de 30 alumnes a cadascuna de les seves vuit classes i amb una llista d’espera molt important per a tots els nivells educatius. És per això que ja fa tres anys que van reclamar una solució al Ministeri d’Educació francès, que, tot i les reticències inicials, finalment s’ha traduït en l’obertura d’un nou centre.

La directora de l’actual escola Arrels, Elena Gual, ha qualificat l’anunci d”històric’ perquè en ‘les condicions actuals no es podia seguir treballant’. Per Gual, que podria dirigir el nou centre per ‘aplicar l’experiència adquirida’, l’obertura d’una segona escola Arrels demostra ‘que les coses estan canviant’ i que l’ensenyament en català a les escoles nord-catalanes ja no compta amb l’oposició sistemàtica de les autoritats educatives franceses malgrat que la paraula immersió ‘encara fa por’.

Nathalie Beaufils ha explicat que el període d’inscripció escolar s’obrirà la setmana vinent i que, com a la resta d’escoles, es donarà prioritat a les famílies del barri del Vernet i, en aquest cas concret, també a les que han intentat matricular els seus fills a l’escola Arrels altres cursos i se’n van quedar fora per manca de places. En funció de la demanda en aquest primer any s’estudiarà la possibilitat d’obrir més classes.

Creix la presència del català a les aules

La nova escola Arrels serà la quarta escola immersiva en català de Perpinyà sumant-se a l’actual escola Arrels del centre de la ciutat i als dos centres de la Bressola: l’escola del Vernet i la de Sant Galdric.

El president de l’Associació Arrels, Pere Manzanares, ha destacat que amb la nova escola Arrels seran prop de 1.000 els alumnes de Perpinyà i més de 2.500 al conjunt del territori, que estudiaran en català, una xifra ‘encara petita’, ha reconegut, però molt important si es té en compte ‘com ha costat d’aconseguir-la’. Amb tot, Manzanares lamenta que la demanda continua molt per sobre de l’oferta de places i que moltes famílies no poden escolaritzar els seus fills en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any