‘Irène’, la primera novel·la criminal de Pierre Lemaitre

  • Bromera acaba de publicar aquesta obra amb la qual aposta per la literatura de Lemaitre, després de l'èxit de 'Ens veurem allà dalt' · Llegiu-ne un fragment

VilaWeb
M.S.
17.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Edicions Bromera publicava el setembre del 2014 la novel·la ‘Ens veurem allà dalt‘ de Pierre Lemaitre, amb la qual va aconseguir el premi Goncourt, un retrat de la Primera Guerra Mundial i de l’existència desoladora dels supervivents. L’èxit de l’aposta en català (ja porta tres edicions) ha fet que l’editorial iniciï la publicació d’altres novel·les anteriors del mateix autor, amb traducció d’Albert Pejó. Així, ara, acaba d’arribar a les llibreries la primera que va publicar l’escriptor francès, que a més és l’inici d’una sèrie de novel·la negra protagonitzada per l’inspector Camille Verhoeven. El director literari de Bromera, Gonçal López-Pampló, ens parla de ‘Irène‘. I us n’oferim un fragment.

Explica Gonçal López-Pampló a VilaWeb:

«’Ens veurem allà dalt’, novel·la guanyadora del premi Goncourt, ha estat una aposta d’Edicions Bromera per incidir en una de les línies editorials que ens caracteritzen: la traducció d’obres d’autors internacionals. El llibre ha estat un èxit arreu d’Europa, amb una extraordinària acollida entre nosaltres. El seu autor, Pierre Lemaitre, s’ha convertit en una veu emergent de la narrativa europea, cosa que ha contribuït a recuperar la sèrie de novel·la criminal protagonitzada per l’inspector Camille Verhoeven, inèdita en català i que ara Bromera enceta amb la publicació de ‘Irène’, a la qual seguiran ‘Alex, Rosy & John’ i ‘Camille’. Aquestes novel·les es publiquen en l’ordre en què l’autor les va concebre i permeten seguir amb detall l’evolució del carismàtic personatge protagonista.»

«Amb ‘Irène’, Pierre Lemaitre demostra les seues virtuts literàries: una prosa intel·ligent i atractiva, una trama mil·limètrica i apassionant i una caracterització dels personatges profunda i colpidora. Sempre irònica, a vegades brutal, estem davant d’una de les millors aportacions a la revifalla del gènere negre europeu. En ‘Irène’, particularment, l’inspector Verhoeven s’enfronta a un psicòpata conegut com “el novel·lista”, que recrea conegudes escenes de la novel·la negra en els seus crims. Quan sembla que l’inspector gaudeix de la vida perfecta i viu un moment dolç mentre espera el primer fill amb la seva dona, Irène, aquest assassí implacable i despietat el posarà entre les cordes i farà trontollar tot el que tant li ha costat d’aconseguir. De la mà de Lemaitre ens deixem endur per una intriga poderosa, però sobretot per la mestria de qui, a hores d’ara, ja pot ser considerat un dels grans novel·listes europeus.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any